Ceny serów w Polsce (4-10.11.2013)

W okresie od 4 do 10 listopada 2013 roku obserwowano w Polsce wzrost cen serów typu: Gouda, Ementaler, Podlaski, Zamojski, Morski, Mozzarella oraz serka wiejskiego w stosunku do poprzedniego tygodnia. Potaniały natomiast sery: Cheddar, Feta i pleśniowe. Natomiast na tym samym poziomie pozostały ceny sera Edamskiego i twarogów.

Ceny serów w Polsce (4-10.11.2013)
Ceny serów w okresie od 4 do 10 listopada 2013 roku:
 
a) typu Edamski
  • cena – 15,72 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian
b) typu Gouda
  • cena – 16,18 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%
c) typu Cheddar
  • cena – 14,45 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,6%
d) typu Ementaler
  • cena – 16,99 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,0%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
  • cena – 15,87 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
f) typu Mozzarella
  • cena – 16,23 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,4%
g) typu Feta
  • cena – 10,17 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%
h) pleśniowe
  • cena – 21,39 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,8%
i) twaróg min. 40% tł.
  • cena – 9,72 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian
j) serek wiejski min. 40% tł.
  • cena – 7,31 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym –  wzrost o 1,8%


Tagi:
źródło: