Chiny zmagaja się z problemem nadużywania antybiotyków w branży mięsnej

Chiński urząd odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności (CFDA - China Food and Drug Administration) stwierdził, że nadużywanie antybiotyków przez branżę mięsną jest ważnym problemem, który trzeba rozwiązać.

Chiny zmagaja się z problemem nadużywania antybiotyków w branży mięsnej

Jak informuje FAMMU/FAPA, CFDA wezwał farmerów oraz przetwórców, aby podjęli stosowne działania w celu obniżenia wykorzystania antybiotyków w produkcji. Według danych przedstawionych przez CFDA, 3,8% przebadanych w 2015 r. próbek zawierało nadmierne ilości zakazanych substancji. Używanie ich potwierdzono zarówno na farmach, jak i w trakcie przechowywania w chłodniach oraz podczas transportu. W wielu próbkach potwierdzono obecność substancji powodujących szybszy przyrost tkanki mięśniowej u zwierząt.
 
Dla porównania w mniej alarmującym tonie w stosunku do używania zakazanych substancji przy produkcji mięsa w Państwie Środka wypowiada się chińskie ministerstwo rolnictwa. Pod koniec 2015 roku, chińskie ministerstwo rolnictwa dokonało podsumowania podejmowanych przez siebie działań w obrębie monitoringu sektora zwierzęcego pod kontem stosowania zakazanych substancji.
 
Jednym z sukcesów, którym się wtedy chwalono była skuteczna kontrola wykorzystania leków w produkcji zwierzęcej. W 96% próbkach badanych zwierząt ich poziom znajdował się na poziomie obowiązujących norm weterynaryjnych. W opinii resortu dowidzi to nieznacznego wykorzystania antybiotyków przez producentów mięsa.



Tagi:
źródło: