Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Saletrzak 27 standard
2012-01-12 -
Schładzalniki otwarte typu RFT
2015-11-18 -
Pług zagonowy przyczepiany ÖVERUM DTL-F
2013-03-21 -
Woda amoniakalna
2020-09-15 -
Zbiornik do adblue AB1000
2013-12-13
Chiny zmagaja się z problemem nadużywania antybiotyków w branży mięsnej
Chiński urząd odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności (CFDA - China Food and Drug Administration) stwierdził, że nadużywanie antybiotyków przez branżę mięsną jest ważnym problemem, który trzeba rozwiązać.
Jak informuje FAMMU/FAPA, CFDA wezwał farmerów oraz przetwórców, aby podjęli stosowne działania w celu obniżenia wykorzystania antybiotyków w produkcji. Według danych przedstawionych przez CFDA, 3,8% przebadanych w 2015 r. próbek zawierało nadmierne ilości zakazanych substancji. Używanie ich potwierdzono zarówno na farmach, jak i w trakcie przechowywania w chłodniach oraz podczas transportu. W wielu próbkach potwierdzono obecność substancji powodujących szybszy przyrost tkanki mięśniowej u zwierząt.
Dla porównania w mniej alarmującym tonie w stosunku do używania zakazanych substancji przy produkcji mięsa w Państwie Środka wypowiada się chińskie ministerstwo rolnictwa. Pod koniec 2015 roku, chińskie ministerstwo rolnictwa dokonało podsumowania podejmowanych przez siebie działań w obrębie monitoringu sektora zwierzęcego pod kontem stosowania zakazanych substancji.
Jednym z sukcesów, którym się wtedy chwalono była skuteczna kontrola wykorzystania leków w produkcji zwierzęcej. W 96% próbkach badanych zwierząt ich poziom znajdował się na poziomie obowiązujących norm weterynaryjnych. W opinii resortu dowidzi to nieznacznego wykorzystania antybiotyków przez producentów mięsa.