Kategorie
Zobacz również tu
-
Pomoc dla producentów zbóż
2024-05-06 -
Zużycie energii elektrycznej
2024-05-06 -
Rekultywacja gruntów
2024-05-06 -
Gospodarstwa rolne w Polsce
2024-05-06
Poznaj produkty
-
Traktorek Mitsubishi MT300D 4x4
2011-12-19 -
Rozdrabniacz łęcin 8LKB610 BASELIER
2020-10-02 -
Siewnik punktowy Tempo V Vaderstad
2020-04-15 -
Czerpak GHU 06 MINI GOWEIL
2020-07-27 -
Automaty paszowe dla prosiąt
2013-10-30 -
Pompa PB1C285H4B
2015-11-18
Ceny mąki systematycznie maleją. Mąka typu 500 najtańsza od prawie 6 lat
Od wielu miesięcy ceny mąki systematycznie spadają. Wartość hurtowa najbardziej popularnej mąki pszennej sprzedawanej luzem po raz pierwszy od lata 2010 r. spadła poniżej progu 900 zł/t.
Ceny mąki
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ostatnim tygodniu marca (28.03-3.04) cena hurtowa mąki pszennej typu 500 sprzedawanej luzem spadła do 899 zł/t. Tak niski poziom tej ceny notowano ostatnio w sierpniu 2010 r. W marcu br. wartość ta wyniosła 904 zł/t i była o 6% (56 zł/t) mniejsza niż w marcu 2015 r. Spadek ceny tej mąki, która jest najpopularniejszym rodzajem mąki do dalszego przetwórstwa, przekłada się m.in. na mniejsze koszty produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych.
Zdaniem Banku BGŻ BNP Paribas, trzeba pamiętać o wszystkich innych kosztach, które składają się na cenę bochenka, czyli głównie kosztach pracy, energii i dystrybucji. Wciągu ostatniego roku ceny mąki piekarniczej nabywanej w workach obniżyły się w nieznacznie większym stopniu niż cena mąki sprzedawanej luzem. Na przykład mąka typu 500 potaniała o 7%. Natomiast odmienne tendencje panowały na rynku mąki sprzedawanej w opakowanych detalicznych (paczkowanej) o masie 1 kg. Notowania mąk ”ciemniejszych” 550 i 650 były w marcu br. przeciętnie wyższe, odpowiednio o 7 i 6% niż przed rokiem. Z kolei ceny mąk typu 450 i 500 potaniały, aczkolwiek w niewielkim stopniu bo odpowiednio o 1 i 2%.
W ocenie analityków Banku, dane te są potwierdzeniem obserwowanej na poziomie gospodarstw domowych tendencji do większych zakupów mąki i tym samym samodzielnego przygotowywania żywności z podstawowych składników oraz trendów związanych ze zdrowiem.