Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Pompa Panther DC 12V
2013-12-13 -
Włączniki klawiszowe EL0577
2011-12-14 -
Pasy do prasy
2019-10-15 -
Rivakka - Gniotownik Greenmaker G7
2015-04-03 -
Hala Udojowa POLANES układ rybia ość
2015-11-23
Ciągle marnujemy za dużo żywności
Francuskie supermarkety obowiązuje zakaz wyrzucania niesprzedanej żywności. Brytyjskie Tesco zobowiązało się do przekazywania nadwyżek jedzenia na cele dobroczynne. Belgia poszła o krok dalej i tamtejszym sieciom handlowym wolno rozdawać także niektóre produkty przeterminowane, ale nadające się do spożycia. A jak polskie supermarkety rozwiązują problem marnowania żywności?
Marnotrawstwo żywności
Tylko w ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii na śmietnik trafiło ponad 55 tys. ton żywności ze sklepów Tesco. Aż 30 tys. ton – co stanowi równowartość 70 mln posiłków – nadawało się do zjedzenia. Stąd deklaracja firmy, że do 2017 r. wszystkie jej sklepy w Wielkiej Brytanii będą przekazywały nadwyżki żywności do organizacji charytatywnych.
- W Polsce Tesco jako pierwsza sieć handlowa rozpoczęła w 2013 r. współpracę z Federacją Polskich Banków Żywności. Do dziś przekazaliśmy ponad 1 600 ton jedzenia, głównie warzyw, owoców i pieczywa. Ta liczba oznacza przeszło 4 mln posiłków dla najbardziej potrzebujących – mówi serwisowi infoWire.pl Wojciech Sokół z Tesco.
We Francji sieci supermarketów, zgodnie z ustawą, niesprzedaną żywność muszą przekazać na cele dobroczynne, kompost lub paszę dla zwierząt. Za nieprzestrzeganie przepisów grozi grzywna 75 tys. euro, a nawet kara pozbawienia wolności do dwóch lat.
- Dobry przykład tego, jak nie marnować jedzenia, daje także Belgia, która umożliwia supermarketom rozdawanie żywności przeterminowanej, wcześniej odpowiednio przechowywanej i przez to przydatnej – zauważa ekspert. Mowa o soli, cukrze, mące, makaronach, ryżu, kawie i herbacie.