Cukier obecnie najdroższy od czterech lat

Ostatni tydzień września przyniósł kolejne podwyżki notowań cukru na giełdach, ale tempo podwyżek w ujęciu tygodniowym wyraźnie wyhamowało.

Cukier obecnie najdroższy od czterech lat

FAMMU/FAPA podaje, że przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały zyskał 3,6%, wzrastając do 612 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy zyskał na wartości 4,8% do 513 USD/t. W podobnym tempie drożały także dwa kolejne, najbliższe kontrakty. W relacji miesięcznej cukier biały zwyżkował o 15,1%, a surowy o 15,5%. Z kolei w ujęciu rocznym cukier biały był droży o 65,4%, a surowy o 91,2%. Cukier jest obecnie najdroższy od czterech lat.

 

Powodem ostatnich podwyżek są głównie informacje z Brazylii, gdzie zbiory zwolniły ze względu na niekorzystną pogodę, a trzcina cukrowa ma znacznie niższą zawartość cukru, niż pierwotnie zakładano. To stawia pod znakiem zapytania wcześniejsze rokowania wyników całej kampanii. Za wysokimi cenami przemawia także globalny bilans cukru, który w sezonie 2015/16 i następny ma być wyraźnie deficytowy. 



Tagi:
źródło: