Cukier w cenie, kakao najtańsze od prawie 4 lat

Po gwałtownych wzrostach z końca grudnia 2016 roku, styczeń 2017 roku przyniósł stabilizację cen na wysokim poziomie.

Cukier w cenie, kakao najtańsze od prawie 4 lat

Notowania cukru


Na początku lutego cukier biały na londyńskiej giełdzie towarowej był notowany po 553 USD/t, a surowy na nowojorskiej po 465,8 USD/t. Przez ostatni tydzień cukier biały podrożał 2%, a surowy 2,5%. W ujęciu miesiąca notowania są mniejsze odpowiednio o 0,7 i 0,2%, a przez rok cukier biały zyskał 36,8%, a surowy 61,7%. Przeceny w następnych dwóch kontraktach terminowych o najbliższym terminie realizacji były zauważalnie niższe.
 
Na notowania wpływ mają głównie informacje z Indii, gdzie produkcja ma zmaleć poniżej spożycia, co może zmusić Hindusów do importu. Na razie jednak władze nie zmniejszają ceł. Stanął jednak eksport. Zbliżający się sezon 2017/2018 ma być zbilansowany lub nawet nadwyżkowy, co powinno w średnim horyzoncie ostudzić nieco ceny.
 

Notowania kakao
 

Styczeń 2017 roku przyniósł dalszą przecenę notowań kakao na giełdach. Przez ostatni tydzień ziarno potaniało na nowojorskiej giełdzie towarowej o 3,9% do 2116 USD/t, a na londyńskiej straciło 3,5%, spadając do 1707 GBP/t. Notowania zmniejszały się do poziomu najniższego od blisko czterech lat. Według FAPA/FAMMU, przyczyn taniejącego kakao należy upatrywać w kilku czynnikach. Po pierwsze, wyniki przemiału ziarna w Europie, która jest największym odbiorcą kakao na świecie, były słabsze, niż się spodziewano. Po drugie, rada kawy i kakao (CCC) na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które jest największym producentem ziarna na świecie, chce anulować zawarte wcześniej kontrakty na dostawę kakao, gdyż ich zapadalność właśnie zbliża się. Eksporterzy obawiają się, że oznacza to zwiększenie kontyngentu.
 
Na pierwszy kwartał sprzedano do tej pory 200 tys. ton na eksport. W danych od CCC pojawiła się też niejasna informacja o konieczności pokrycia różnicy w cenie przez eksporterów. Kontrakty były zawierane, kiedy ziarno było droższe niż aktualnie, co może oznaczać, że CCC chce zwiększyć wywóz po starych, lepszych cenach. Po trzecie, Międzynarodowa Organizacja Kakao (ICCO) zwiększyła swój szacunek globalnych zapasów ziarna, pojawiły się również pierwsze prognozy, według których oczekiwany w sezonie 2016/2017 światowy deficyt będzie dużo mniejszy, niż początkowo zakładano.


Tagi:
źródło: