Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Akumulatorowe nożyce do żywopłotów
2014-10-03 -
PROKMAR DF 254
2013-07-19 -
Odmulanie Rowów Melioracyjnych
2014-03-18 -
Mulczery międzyrzędowe ORSI FLAIL L
2015-03-11 -
Prasa stałokomorowa SIPMA PS 1510 FARMA
2013-06-19
USDA: Zapasy cukru w sezonie 2016/2017 spadną do 32,8 mln ton
Amerykańskie ministerstwo rolnictwa (USDA) prognozuje, że globalna produkcja cukru w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień) wzrośnie w relacji rocznej o 2,7% do 169,3 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.
Światowy rynek cukru
Tempo wzrostu zużycia będzie wyraźnie niższe, a ilość zużytego cukru na świecie wzrośnie o 1% do 174,3 mln ton, co nominalnie daje 4,9 mln ton deficytu. Dla porównania sezon wcześniej deficyt przekroczy 7,5 mln ton (a skorygowany o różnicę między wolumenem eksportu a importu wyniesie blisko 8 mln ton). Zapasy końcowe w sezonie 2016/17 spadną dynamicznie, o 13,1% do 32,8 mln ton, co stanowić będzie 18,8% zużycia – tak niskiego poziomu nie notowano od lat. W ocenie USDA sezon 2014/15 zamknął się prawie 6 mln nadwyżką produkcyjną (po korekcie o różnice w handlu nadwyżka przekracza 1,8 mln ton).
Z kolei inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 11 szacunków deficytu wynosi -7,1 mln ton. Co więcej sezon 2016/17 ma być również deficytowy, a mediana dziewięciu szacunków wynosi -6 mln ton. W odniesieniu do sezonu 2014/15 bieżąca produkcja była wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,1 mln ton.