Do momentu wprowadzenia embarga eksport przetworów mleczarskich z Polski był wyższy o 20%

W 2014 roku, aż do czasu wprowadzenia przez Rosję zakazu importu, dynamicznie zwiększał się polski eksport artykułów mlecznych – podaje Bank BGŻ.

Do momentu wprowadzenia embarga eksport przetworów mleczarskich z Polski był wyższy o 20%

Eksport przetworów mleczarskich

W okresie styczeń-sierpień 2014 roku jego wartość była o 20% większa niż rok wcześniej. Od września minionego roku notuje się już ujemnie dynamiki sprzedaży zagranicznej.
 

Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w okresie wrzesień-grudzień 2014 roku wartość wysyłki przetworów mleczarskich ukształtowała się w granicy 512,7 mln euro, a zatem jest to o ponad 5% mniej niż w tym samym czasie przed rokiem.

Zdaniem analityków Banku BGŻ, wynikało to z 6% obniżki wolumenu eksportu serów, a także spadku cen większości przetworów mlecznych jak masła czy mleka w proszku, co w mimo większego wolumenu przełożyło się na mniejszą wartość eksportu ogółem.



Tagi:
źródło: