Handel cukrem

Wczesny początek kampanii wynika z dużej powierzchni zasiewów buraków cukrowych wynoszącej 220 tys. ha oraz przewidywanych wysokich plonów.

Handel cukrem
 
Szacuje się, że średni plon buraków cukrowych może wynieść 630 ton/ha, a zbiory 13,9 mln ton. W konsekwencji produkcja cukru może zwiększyć się do 2,1 mln ton. Produkcja będzie wyższa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest oceniane na 1,75 mln ton. W efekcie konieczny będzie duży eksport cukru.
 
W pierwszym półroczu 2017 r. wywóz cukru 293,7 tys. ton, w tym do UE 176,8 tys. ton. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy - 46 tys. ton, Włochy - 22 tys. ton, Litwa - 12 tys. ton, Belgia i Czechy - po 11 tys. ton. W krajach UE eksporterzy otrzymywali 533 EUR/t. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela - 33 tys. ton oraz do Rosji - 10 tys. ton i Gruzji - 11 tys. ton.
 
Jak podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ceny wysyłkowe na rynkach państw trzecich były niższe - 445 EUR/t. Zakup wyniósł 84,7 tys. ton cukru, w tym 44,7 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich największymi partnerami handlowymi były: Litwa - 17 tys. ton, Niemcy - 14 tys. ton i Czechy - 7 tys. ton. Średnia cena importowa z UE wyniosła 546 EUR/t. Cukier do rafinacji sprowadzano tylko w maju z Laosu - 28 tys. ton po 580 EUR/t, a zdecydowała o tym długa kampania cukrownicza 2016/2017.
 


Tagi:
źródło: