Handel unijnym cukrem

W okresie styczeń-kwiecień 2017 r. eksport cukru wyniósł 151,6 tys. ton, w tym 105,96 tys. ton do UE.

Handel unijnym cukrem
 

Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy - 46 tys. ton, Włochy - 13 tys. ton, Belgia i Litwa - po 8 tys. ton i Łotwa - 6 tys. ton. W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnią cenę 524 EUR/t. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela - 17 tys. ton oraz Rosja i Gruzja - po 4 tys. ton. Ceny eksportowe na rynkach państw trzecich były niższe - 470 EUR/t.

 

Import wyniósł 39 tys. ton cukru, w tym 32 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich głównymi partnerami handlowymi były Litwa - 17 tys. ton, Niemcy - 7 tys. ton i Holandia - 2 tys. ton. Średnia cena importowa z UE wyniosła 520 EUR/t. Cukier sprowadzano także z Ukrainy - 4 tys. ton po 530 EUR/t. W analizowanym okresie 2017 r. nie importowano cukru do rafinacji, a zdecydowała o tym długa kampania cukrownicza 2016/2017.

 

Jak podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, od lutego br. globalne ceny cukru wykazują trend zniżkowy i w maju 2017 r. były już mniejsze niż w maju 2016 r. Według danych USDA ERS światowe ceny cukru białego zmalały w maju br. do 444 USD/t, a ceny cukru surowego do 345 USD/t. Spadek cen cukru jest wynikiem dużej podaży przy nieznacznych zmianach popytu oraz stosunkowo niskich cen paliw.

 

Jeśli spadkowa tendencja cen utrwali się w następnych miesiącach, to krajowi eksporterzy będą otrzymywali niskie ceny, które negatywnie wpłyną na sytuację finansową przemysłu cukrowniczego.

 


Tagi:
źródło: