Jakość handlowa przetworów zbożowych w 2022 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mąk, kasz, ryżu, płatków zbożowych i innych produktów zbożowych śniadaniowych (np. kulek o smaku czekoladowym). Kontrolą objęto łącznie 117 podmiotów, w tym 66 sklepów i 51 producentów.

Jakość handlowa przetworów zbożowych w 2022 r.
Cechy organoleptyczne

Oceną organoleptyczną objęto 173 partie. Ze względu na niewłaściwy wygląd, barwę i smak zakwestionowano 3 partie (1,7%).

Badania laboratoryjne

Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 197 partiach, z czego 35 zakwestionowano (17,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niewłaściwej zawartości składników (białka i błonnika) w wartości odżywczej, zaniżonej masy, zawyżonej wilgotności, zawartości popiołu i ilości glutenu, niewłaściwego stopnia rozdrobnienia, obecności pszenicy zwyczajnej w kaszy mannej, której oznakowanie wskazywało na użycie wyłącznie pszenicy durum.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 266 partii, z czego w 26 stwierdzono nieprawidłowości (9,8%). Dotyczyły one m.in.: 
  • Użycia nazwy „kasza manna semolina” wskazującej na zastosowanie pszenicy durum, podczas gdy na podstawie badań laboratoryjnych stwierdzono obecność pszenicy zwyczajnej w ilości powyżej 10 % lub z przedłożonej dokumentacji wynikało, że do jej produkcji stosowano wyłącznie pszenicę zwyczajną.
  • Pominięcia informacji o składniku alergennym (pszenicy) – w nazwach składników podano jedynie „mąka orkiszowa” czy „kasza manna” (dodatkowo w przypadku kaszy manny podano informację produkt zawiera gluten bez wskazania źródła glutenu czyli pszenicy).
  • Umieszczenia na opakowaniu informacji „Wyprodukowano w Polsce” (sugerującej polskie pochodzenie produktu), podczas gdy surowiec pochodził ze Słowacji.
  • Podanie informacji „To ta! Mąka orkiszowa … jest w stanie zastąpić mąkę pszenną w każdym wypieku …” sugerującej, że konsument ma do czynienia z produktem innym niż mąka pszenna.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, wartości odżywczej oraz danych identyfikujących podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze.
 


Tagi:
źródło: