Jakość handlowa wyrobów cukierniczych w 2022 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową lizaków, cukierków, gum, żelków i drażetek. Kontrolą objęto łącznie 109 podmiotów, w tym 71 sklepów i 38 producentów.

Jakość handlowa wyrobów cukierniczych w 2022 r.
Cechy organoleptyczne

Oceną organoleptyczną objęto 98 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne

Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 144 partiach, z czego 7 zakwestionowano (4,9%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z deklaracją zawartości cukrów, zaniżonej masy netto i zawartości tłuszczu, zawyżonej zawartości popiołu.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 240 partii, z czego w 40 stwierdzono nieprawidłowości (16,7%). Dotyczyły one m.in.: 
  • Braku podania nazwy produktu.
  • Stosowania niewłaściwej nazwy wyrobu gotowego (np. „Krówka … sezamki ręcznie robione”, która może dezorientować konsumenta w zakresie faktycznego charakteru produktu) lub jego składników (np. „mleko” zamiast „mleko zagęszczone …” czy „syrop glukozowy ziemniaczany” zamiast „syrop glukozowy z pszenicy”).
  • Braku wyszczególnienia wszystkich składników (w tym wchodzących w skład składnika złożonego, np. „margaryny”) lub wymienienie w składzie surowców, które nie zostały użyte w procesie produkcji.
  • Podania wykazu składników nie w kolejności malejącej.
  • Wskazania w miejscu sprzedaży cukierków (oferowanych luzem) ich nazwy lub składu niezgodnie z deklaracją producenta. 
  • Stosowania dodatkowych/dobrowolnych informacji niezgodnych z prawdą (np. „z naturalnymi barwnikami”, podczas gdy w składzie produktu nie wyszczególniono żadnych barwników).
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o alergenach, dacie minimalnej trwałości, wartości odżywczej oraz danych identyfikujących podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze.
 


Tagi:
źródło: