Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Jakość żywności gwarantowana systemami QAFP i QMP

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W ubiegłym tygodniu w Polskiej Agencji Prasowej odbyła się debata "Jakość żywności...

W ubiegłym tygodniu w Polskiej Agencji Prasowej odbyła się debata "Jakość żywności gwarantowana Systemami QAFP i QMP".


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Wiesław Różański, prezes UPEMI, która jest administratorem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP podkreślił, że obserwowane jest coraz większe zainteresowanie systemem. Zarówno ze strony konsumentów, jak również producentów i sieci handlowych, a także rolników. UPEMI chce pomagać hodowcom, którzy zamierzają dostosować się do wymogów systemu.
- Rolnicy już dziś wiedzą, że systemy jakości to przyszłość. Ale dostosowując się do restrkcyjnych wymogów oczekują również wyższych cen za surowiec. Mam nadzieję, że w nowym PROW będzie 100% zwrot kosztów poniesionych na certyfikację.

 
Rajmund Paczkowski z Krajowej Rady Drobiarstwa wtórował, iż również w zakresie drobiu system jest popularny.
- QAFP łączy producentów, wytwórców pasz, przetwórców. Oferuje handlowcom i konsumentom wyróżnik. Drób w systemie nie posiada wycieku. jest pakowany na tackach lub w systemie MAP. PH produktu jest badane zanim jeszcze wyjedzie on z zakładu.
 
Jak podkreślił prezes KRD, na podstawie badań aż 70% konsumentów jest zainteresowanych produktami w systemie.
 
Anna Hankus z Zakładu Mięsnego Bielezz dodała, że uzyskanie certyfikatu przynosi wiele korzyści. QAFP pomaga dobrać odpowiedni surowiec potrzebny doi przygotowania wędlin. QAFP to także powrót do tradycji i starych receptur.
 
Z kolei Barbara Bednarska stwierdziła, że w ZM VIANDO 80% surowca pochodzi z własnej ubojni, która jest dostosowana do wymogów systemu. Co ważne z punktu widzenia konsumenta - widząc logo QAFP nie musimy wczytywać się w etykietę. Mamy pewność, że produkt zawiera naturalne przyprawy, jest wykonany z dobrej jakości surowca. Nie ma za to polepszaczy smaku, E.
 
Maciej Mielczarski ze Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP podkreślił, że ważnym krokiem jest wprowadzenie zeszytu systemu QAFP na produkty piekarnicze. Istnieje duża potrzeba ze strony konsumentów, aby funckjonował chleb wysokiej jakości ze znakiem QAFP.
 
Stanisław Kowalczyk z IJHARS dodał, że w dzisiejszych czasach produkty spożywcze są anonimowe, więc jest potrzeba fukncjonowania systemów jakości. Z kolei Andrzej Faliński z POHID dodał, że handel podporządkowuje się pod gusta konsumentów. Jeśli tylko konsumenci zechcą kupować produkty w systemach - na pewno pojawią się one na półkach.
 
Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, które nadzoruje nad systemem QMP dodał, że prowadzi obecnie rozmowy z zakładami mięsnymi, które chcą przystąpić do systemu obejmującego wołowinę.
 
Wiesław Różański na koniec debaty poinformował, że UPEMI prowadzi szereg kampani promujących System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Są one skierowane do różnych grup konsumentów, w zależności od wieku, miejsca zamieszkania czy płci. Działania te są finansowane zarówno ze środków krajowych jak i unijnych.
 
 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...
  • Bardzo dobre trzy kwartały
  • Bardzo dobre trzy kwartały

    Wstępne wyniki handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi za trzy kwartały bieżącego roku pokazują bardzo dobrą dynamikę wzrostu wartości eksportu oraz dodatniego salda wymiany.
  • Globalna produkcja wołowiny wzrośnie szybciej niż produkcja mięsa ogółem
  • Globalna produkcja wołowiny wzrośnie szybciej niż produkcja mięsa ogółem

    Według ostatniego raportu FAO Food Outlook w 2017 r. światowa produkcja wołowiny wzrośnie o 1,9% do 69,6 mln t (w masie tuszy). Oznacza to, że produkcja tego typu mięsa będzie rozwijała się...
  • Rolnicy zobowiązani do rejestracji w Sanepidzie
  • Rolnicy zobowiązani do rejestracji w Sanepidzie

    W związku ze zbliżającym się sezonem zbiorów owoców i warzyw przypominamy o obowiązku zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności na etapie produkcji pierwotnej. Osoby zajmujące...
  • Utrzymuje się wzrostowy trend cen masła
  • Utrzymuje się wzrostowy trend cen masła

    Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 8 do 14 maja 2017 roku.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl