Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
Nawóz Activ Antychloroza
2014-12-19 -
DEALER John Deere 5055e 4x4 55KM Kabina
2012-04-23 -
JCB 531-70 AGRI FABRYCZNIE NOWA
2012-06-05 -
Ciągnik Landini 6675
2016-05-13 -
Track New Holland - Pojazd dla dzieci
2011-09-09 -
Przyczepa rolnicza ZASŁAWD-762-12 tandem
2014-12-02
Konina w mięsie wołowym z trzech zakładów z Polski
Jak wynika z komunikatu wydanego przez Głównego Lekarza Weterynarii w mięsie wołowym pochodzącym z trzech polskich zakładów znaleziono końskie DNA. Firmy, w których dochodziło do zafałszowania mięsa mieszczą się w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim.
Koninę znaleziono w trzech ze 121 dotychczas przebadanych próbek mięsa. Na analizę czeka jednak kolejne 80 próbek, wynika z komunikatu GIW. Z zebranych dokumentów wynika, że dostawcami zafałszowanego mięsa byli przede wszystkim polscy producenci, choć wymienia się też firmę z Holandii.
Przypomnijmy, że parę dni temu czescy inspektorzy informowali o śladach końskiego mięsa w klopsikach wołowo-wieprzowych wyprodukowanych Szwecji dla IKEA oraz w polskich hamburgerach wołowych.
Burgery z Polski sprzedawano jako podsmażone burgery wołowe, a ich odbiorcą w Czechach była firma BidVest.
Spoglądając na skalę afery z końskim mięsem wydawało się, że tylko kwestią czasu będzie znalezienie jej polskich tropów. Ostatnie oświadczenie GIW zdaje się jednoznacznie potwierdzać, że także polskie zakłady fałszowały w ten sposób mięso wołowe. Niewątpliwie pozytywnym sygnałem jak do tej pory jest fakt braku występowania końskiego mięsa w produktach dystrybuowanych w Polsce, choć może i te odkrycia są tylko kwestią czasu.... oby nie.
Czytaj także: Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zafałszowania mięsa wołowego mięsem końskim