Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Ciągnik LOVOL M504 komunalny
2020-02-27 -
Suszarnia przewoźna STR
2011-01-08 -
Silosy
2013-01-15
Krajowe ceny przetworów mlecznych
W dniach 19-25 września bieżącego roku na rynku przetworów mlecznych nadal odnotowuje się cenowe zwyżki.
W czwartym tygodniu września tego roku wobec notowań sprzed tygodnia, minimalnie spadła cena masła w blokach, za które należało zapłacić 15,30 złotego za kilogram, czyli o 0,03 złotego na kilogramie mniej.
Jednakże w analizowanym okresie masło konfekcjonowane kosztowało o 0,4 procenta więcej niż tydzień wcześniej, osiągając tym samym poziom 15,98 złotego za kilogram. W miesięcznym zestawieniu masło podrożało o 1-2 procent.
W omawianym czasie także odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 3,3 procenta w stosunku to stawek w trzecim tygodniu września. W związku z tym skupowane było po 9,46 złotego za kilogram, a więc płacono o 6 procent więcej niż w ósmym miesiącu bieżącego roku. Z kolei pełne mleko w proszku nieznacznie staniało, bo o 0,02 złotego na kilogramie, co w ostateczności dało wynik 11,93 złotego za kilogram, a więc o o,4 procenta mniej niż w sierpniu.
Również sery podpuszczkowe dojrzewające odnotowały zwyżkę. Pod koniec września ser Edam kosztował 13,59 złotego za kilogram, a Gouda – 13,60 złotego za kilogram, co w rezultacie daje 1-2 procentową zwyżkę w miesięcznym zestawieniu.