Po 2017 r. eksport cukru z UE podwoi się?

Zdaniem firmy handlowej ED&F Man, w sezonie 2017/2018 eksport cukru buraczanego z UE może podwoić się do 3 mln ton.

Po 2017 r. eksport cukru z UE podwoi się?

Zniesienie kwotowania produkcji cukru w UE

Jak podaje FAPA/FAMMU, powodem jest zniesienie kwotowania produkcji cukru w UE w październiku 2017 roku, co ma przełożyć się na wzrost jego produkcji. Do 2020 roku przeciętny plon technologiczny cukru w UE ma zwiększyć się do 14 ton w przeliczeniu na hektar upraw buraków cukrowych, w sezonie 2014/2015 wyniósł 12,1 t/ha.

 

Firma szacuje, że kraje z północnej części Europy jak Niemcy i Francja zintensyfikują produkcję, a z południowej części kontynentu, tj. Hiszpanii czy Włoch będzie ona ograniczona lub nawet zakończona.



Tagi:
źródło: