Niższa produkcja i przetwórstwo mleka w UE

W odpowiedzi na niskie ceny skupu mleka, w większości krajów Unii Europejskiej zmalała jego produkcja. Jak wynika z danych Eurostatu, w styczniu i lutym 2015 roku dostawy surowca do unijnych mleczarni były o 1% mniejsze niż przed rokiem, sięgając tym samym 23,2 mln t – podaje Bank BGŻ.

Niższa produkcja i przetwórstwo mleka w UE

Produkcja i przetwórstwo mleka w UE

Pośród czołowych producentów mleka, największą zniżkę wynoszącą 2,3% w ujęciu rocznym do 2 mln t odnotowano w Holandii. We Francji skup był o 1,9% mniejszy w relacji rocznej, przy czym łącznie wyniósł 4,2 mln t, a w Niemczech o 1,6% do 5 mln t.
 

Mniejsza podaż surowca przełożyła się na zniżkę produkcji większości artykułów mlecznych. Wyjątkiem było odtłuszczone mleko w proszku, którego produkcja w pierwszych dwóch miesiącach br. wzrosła o 1,3% w relacji roku do 208,2 tys. t, a także śmietana o 2,2% do 429,2 tys. ton.
 

Natomiast największą obniżkę zanotowano w stosunku do pełnego mleka w proszku o prawie 15% w skali roku do 100,7 tys. t. Mniej wyprodukowano również produktów fermentowanych o 4%, serów o 1,4%, mleka płynnego o 2% oraz mleka skoncentrowanego o 3,3%.

 



Tagi:
źródło: