Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Agricola Italiana SN - siewnik pneumatyczny
2011-09-29 -
Urządzenie rozruchowe SHERMAN CLASS 230
2011-05-16 -
Lampy sygnałowe RE0637
2011-12-14 -
Kosiarka dyskowa Sip SILVERCUT DISC 900C FC
2019-12-16 -
Czyszczalnie PROF-SEED
2014-02-19
Produkcja owoców w Polsce
W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w sierpniu 2015 r. w odniesieniu do analogicznego czasu 2014 r. była wyższa o 16% - podaje Irena Strojewska w Rynku Rolnym IERiGŻ-PIB.
Produkcja soków
Produkcja soków pitnych produkowanych z jabłek obniżyła się o 22%, wytwarzanych z owoców cytrusowych o 3%, a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych wzrosła o 39%. Spadek o 32% produkcji soków zagęszczonych było wynikiem obniżenia się podaży surowca i zwyżki cen. Mniejsza była również produkcja dżemów o 27%. Wzrosła za to o 53% produkcja owoców mrożonych oraz o 14% kompotów i owoców pasteryzowanych.
Jak podaje ekspertka IERiGŻ-PIB, w miesiącach styczeń-sierpień 2015 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych zwiększyła się w ujęciu do porównywalnego czasu 2014 r. o 6% do 402,3 tys. ton. Wyższa o 12% produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych oraz o 8% pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych, a zmalała o 2% soków jabłkowych. Produkcja owoców mrożonych była większa o 15%. Niższa za to o 13% była produkcja soków zagęszczonych, a dżemów oraz kompotów i owoców pasteryzowanych o 18%.
Przeciętne ceny zbytu pitnych soków jabłkowych we wrześniu 2015 r. były mniejsze niż we wrześniu 2015 r. o 6%, a pitnych soków pomarańczowych zwiększyły się o 5%. Ceny zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek były wyższe o 5%, a z truskawek o 3%.