Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Walonki PARIS
2012-03-20 -
XM SZ0674
2011-12-14 -
Kosiarka dyskowa Sip SILVERCUT DISC 900C FC
2019-12-16 -
HALA UDOJOWA AUTO TANDEM
2021-12-01 -
PŁUGI KUHN
2014-08-13 -
Ciągnik Case IH Farmall C
2013-03-29 -
Zgrabiarka SIP AIR 300 F
2020-07-23
Produkcja przetworów owocowo-warzywnych w 2014 r.
Jak wynika z danych GUS, w 2014 roku wzrosła produkcja przetworów warzywnych w odniesieniu do 2013 roku. Dane dotyczące firm zatrudniających 50 osób i więcej wskazują, że produkcja mrożonych warzyw w kraju ukształtowała się na poziomie 588 tys. t i była o 2,8 proc. wyższa niż przed rokiem.
Produkcja mrożonych warzyw
Przy dość wysokiej dynamice wzrostu w pierwszych czterech miesiącach sezonu 2014/2015, kiedy wyprodukowano o 12,8 proc. mrożonych warzyw więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem - 270 tys. t, a w listopadzie i grudniu 2014 r. nastąpiła obniżka produkcji odpowiednio o 18 i 22 proc.
Jak podaje Bank BGŻ, zeszłoroczny wzrost oznaczał kontynuację wieloletniego trendu zwyżkowego i następną rekordową produkcję tych przetworów w Polsce. Większej produkcji mrożonek sprzyjały wyższe zbiory warzyw w kraju. Większe zbiory przełożyły się również na wzrost produkcji marynat warzywnych. Według danych GUS w 2014 r. wyniosła ona 50,5 tys. t i była o 4,1 proc. większa niż przed rokiem.
Produkcja soków
Sporą zwyżkę w odniesieniu do roku poprzedniego odnotowano także w porównaniu do produkcji soków z owoców i warzyw. Z danych GUS wynika, że w 2014 r. firmy średnie i duże wyprodukowały 8,16 tys. hl soków, a więc więcej o 10,3 proc. niż przed rokiem.
Szczególnie w drugiej połowie roku dynamika wzrostu była silna, gdyż w listopadzie i grudniu minionego roku całkowita produkcja zwiększyła się aż o 16,9 proc. w obrębie roku do 1,57 tys. hl. Sprzyjać mogła temu wysoka produkcja koncentratu soku jabłkowego, z uwagi na znaczną ilość jabłek kierowanych do przetwórstwa w tym sezonie, jak i również możliwy wzrost produkcji soków NFC z jabłek. Biorąc pod uwagę mrożone owoce, ich produkcja zmalała o 4,4 proc. w skali rocznej do 355 tys. t, na co wpływ mieć mogły mniejsze zbiory wiśni i czarnych porzeczek.