Produkcja serów w Polsce rozwija się bardziej dynamicznie niż w UE

Warto zauważyć, że zarówno w 2016 r. jak i w I połowie 2017 r. produkcja serów w Polsce rozwijała się bardziej dynamicznie niż w UE.

Produkcja serów w Polsce rozwija się bardziej dynamicznie niż w UE
Jak przypominają eksperci Banku BGŻ BNP Paribas, w 2016 r. w naszym kraju wytworzono o 4,0% (wg danych KE) więcej serów niż w 2015 r., podczas gdy w UE wzrost ten wyniósł średnio 1,3%. Natomiast w I połowie br. produkcja serów w Polsce wzrosła o 5,6% (r/r) wobec 1,2-proc. zwiększenia produkcji w UE. Oznacza to, że udział naszego kraju w unijnej produkcji serów w I p. 2017 r. wyniósł 9,1% wobec 8,9% w I połowie 2016 r.
 
W przypadku pozostałych produktów mleczarskich, w pierwszej połowie br., w UE ich produkcja w niewielkim stopniu zwiększyła się – śmietany o 3,0% (r/r), a jogurtów i napojów fermentowanych oraz pełnego mleka w proszku o 1,0% (r/r).


Tagi:
źródło: