Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Paszociągi linowo – krążkowe
2013-08-19 -
Złącza Camlock
2011-02-03 -
Wóz paszowy RINO FX HD+ EUROMILK
2020-08-06 -
Mobilne suszarnie serii L
2016-03-07 -
Systemy obór prefabrykowanych ACONBARN
2012-04-26 -
Zbiornik opryskiwacza ZOZ400
2011-10-27
Olej rzepakowy bogaty w kwasy omega-3
Czy w twoim jadłospisie znajduje się dostatecznie dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych? Są one niezbędne dla rozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Jeśli chcesz, aby twój organizm funkcjonował właściwie, dowiedz się, gdzie ich szukać.
Nienasycone kwasy tłuszczowe są uważane za witaminę. Co więcej nie mogą być wytwarzane w organizmie, dlatego musimy dostarczać ich z pożywieniem. - Chodzi o kwasy omega-6 i omega-3. O ile te pierwsze znajdziemy w wielu pokarmach, o tyle źródła tych drugich nie są już tak liczne – zauważa w rozmowie z serwisem infoWire.pl prof. dr hab. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka.
Bogate w kwasy omega-3 są niektóre tłuszcze roślinne, takie jak np. olej rzepakowy. - Używać go w kuchni powinien każdy. Szczególnie ważne jest to jednak dla przyszłych mam, które muszą nie tylko dbać o siebie, lecz także zapewniać wszystkie najważniejsze składniki odżywcze dzieciom rozwijającym się w ich łonach – podkreśla ekspert.
Dlatego też, olej rzepakowy warto wprowadzać do jadłospisu dziecka już od szóstego miesiąca życia. Najlepiej dodawać ten produkt do zupek jarzynowych i przecierów.