Prognozy zmian w światowym sektorze mleczarskim w latach 2014-2023

Jak wynika z najnowszego raportu OECD-FAO Agricultural Outlook 2014-2023, który zawiera prognozy rozwoju sytuacji na globalnych rynkach rolnych, do 2023 roku produkcja mleka na świecie wzrośnie o 180 mln ton w odniesieniu do okresu lat 2011-2013 – informuje Bank BGŻ.

Prognozy zmian w światowym sektorze mleczarskim w latach 2014-2023
W związku z tym przeciętne tempo wzrostu zmniejszy się z 2,2% notowanych w poprzedniej dekadzie do 1,9% rocznie. Wynika to głównie z problemów z dostępnością wody i ziemi w krajach rozwijających się, bo właśnie stąd będzie pochodzić blisko 78% mleka oraz powolnego wdrażania nowoczesnych systemów produkcji. Jednakże według powyższych prognoz, Indie będące aktualnie drugim globalnym producentem mleka, w najbliższej dekadzie wyprzedzą Unię Europejską.
 
W tym samym czasie spożycie artykułów mlecznych przypadające na osobę w krajach rozwiniętych będzie zwiększała się w tempie 0,2% do 0,9% w skali roku, a w rozwijających się od 1,2% - mleko w proszku do 1,9% rocznie - sery i masło. Ekspansja w popycie będzie odpowiedzią na dynamiczny rozwój gospodarczy oraz przejmowanie zachodnich nawyków żywieniowych.
 
Największe zmiany w tym zakresie nadal obserwowane będą w Chinach. Według OECD-FAO, do 2023 roku spożycie produktów mlecznych w przeliczeniu na mleko w tym kraju wzrośnie o niemal 35% w odniesieniu do lat 2011-2013. Niemniej jednak, najszybszy przyrost szacowany jest w przypadku serów, bo o 4,3% rocznie. Z drugiej strony jest to również efekt bazy, a więc obecnie bardzo niskiego spożycia serów w Państwie Środka.
 
Większość krajów rozwijających się nadal pozostanie importerami netto przetworów mleczarskich, choć w przypadku niektórych minimalnie zwiększy się stopień samowystarczalności. Tym samym rozwijać się będzie międzynarodowa wymiana handlowa produktami mlecznymi. Zdaniem OECD-FAO wysyłka odtłuszczonego mleka w proszku będzie wzrastała w tempie 2,5% rocznie, serów - 2,4%, pełnego mleka w proszku - 1,7%, a masła - 0,7%.
 


Tagi:
źródło: