Pyłek naturalnym komponentem miodu

Dnia 15 stycznia 2013 roku Parlament Europejski głosował za poparciem wniosku Komisji Europejskiej dotyczącego uznania pyłku jako naturalnej części miodu – podała FAMMU/FAPA.

Pyłek naturalnym komponentem miodu
Wniosek w sprawie zmiany dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku, odnoszącej się do miodu, został przyjęty przez Komisję Europejską już we wrześniu 2012 roku. Celem zmiany było bardziej precyzyjne określenie rzeczywistej natury pyłku w miodzie. W konsekwencji pyłek został zdefiniowany jako naturalny komponent miodu, zgodnie z międzynarodowymi normami WTO.
 
Jak do tej pory, w omawianej dyrektywie pyłek określony był jako składnik miodu. Obecność pyłku jest jednak wynikiem działalności pszczół, niezależnie od zabiegów pszczelarskich.
 
Po uznaniu pyłku jako naturalnego komponentu, w przypadku miodu nie będą obowiązywały przepisy Unii Europejskiej wymagające kosztownej procedury zamieszczenia wykazu składników na etykiecie.
 
W związku z powyższym, producenci nie będą musieli oznaczać miodu zawierającego pyłek pochodzący z roślin genetycznie modyfikowanych (GMO), gdyż nie przekracza on poziomu 0,9% zawartości produktu, który jest wymagany do oznakowania organizmów genetycznie modyfikowanych. Zawartość pyłku w miodzie wynosi bowiem około 0,5%.


Tagi:
źródło: