Rynek cukru w Polsce (wrzesień 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku cukru we wrześniu 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie przez ekspertów Agencji Rynku Rolnego.

Rynek cukru w Polsce (wrzesień 2013)
Według GUS we wrześniu 2013 r., w pierwszym miesiącu kampanii cukrowniczej roku sezonu 2013/2014, w Polsce wyprodukowano 72,9 tys. ton cukru w stosunku do 157 tys. ton przed rokiem.
 
Handel zagraniczny
 
Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów, eksport cukru w czasie jedenastu miesięcy sezonu 2012/2013 wyniósł 466 tys. ton i był o 13% niższy niż w tym samym okresie roku 2011/2012. Spadek wysyłki w ujęciu wartościowym był jeszcze większy. W omawianym przedziale czasowym wartość eksportu cukru wyniosła 296 mln EUR w odniesieniu do 356 mln EUR przed rokiem. Głównymi kierunkami eksportu cukru były Niemcy - 101 tys. ton, Słowacja - 51 tys. ton, Izrael - 47 tys. ton oraz Czechy - 40 tys. ton.
 
Import cukru w sezonie 2012/2013 w ujęciu ilościowym był o 24% mniejszy niż w tym samym przedziale sezonu 2011/2012 i wyniósł 180 tys. ton. Wartość sprowadzonego cukru w porównaniu z poprzednim rokiem gospodarczym zmalała o 21% do 109 mln EUR. Cukier do Polski importowany był przede wszystkim z Brazylii - 31 tys. ton, Kuby - 28 tys. ton, Sudanu - 27 tys. ton, Mozambiku - 20 tys. ton oraz z Niemiec - 13 tys. ton.
 
Dodatnie saldo wymiany handlowej w ujęciu ilościowym w czasie jedenastu miesięcy sezonu 2012/2013 wyniosło 286 tys. ton, a w obrębie wartości - 187 mln EUR w porównaniu z 296 tys. ton i 217 mln EUR w analogicznym okresie sezonu 2011/2012.
 
Krajowe ceny cukru
 
We wrześniu 2013 r. zanotowano dalszy spadek cen zbytu cukru workowanego. W miesiącu tym za cukier workowany przeciętnie w kraju płacono 3,00 zł/kg (z VAT), czyli mniej o 1% niż w poprzednim miesiącu oraz o 8% niż przed rokiem.
 
Natomiast ceny cukru paczkowanego we wrześniu 2013 r. średnia cena zbytu tego cukru wynosiła 2,86 zł/kg (z VAT) w stosunku do 2,83 zł/kg w sierpniu. W porównaniu do cen sprzed roku cukier paczkowany był o 18% tańszy.

Czytaj więcej o cenach cukru

 
Ceny cukru na giełdach światowych
 
W październiku 2013 r. ceny cukru na analizowanych giełdach światowych kształtowały się na poziomie dużo wyższym niż we wrześniu. Wzrost cen cukru głównie wynikał z informacji o utrudnionych zbiorach trzciny cukrowej w Brazylii z uwagi na intensywne opady deszczu, co może utrudniać terminową realizację dostaw surowca z tego kraju.
 
W tym czasie na giełdzie LIFFE w Londynie (za FAPA) cena cukru białego notowanego w trzymiesięcznym kontrakcie terminowym nr 5 wyniosła średnio 501 USD/t - 1.548 zł/t wobec 487 USD/t w poprzednim miesiącu.
 
Ceny cukru surowego na giełdzie NYBoT w Nowym Jorku (trzymiesięczny kontrakt terminowy nr 11) (za FAPA) przeciętnie ukształtowały się na poziomie 416 USD/t - 1.283 zł/t, czyli o 11% większym niż we wrześniu br. W porównaniu z cenami sprzed roku cukier biały był w październiku 2013 roku tańszy o 10%, a cukier surowy o 2%.


Tagi:
źródło: