Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba tylna dolna przezroczysta
2011-12-13 -
Kosz przyjęciowy KPS - 1 350
2014-08-29 -
Tarcza sprzęgła kpl. BIZNO Z-056
2012-04-18 -
HORTIFORM IGLAK (Nawóz, granulat)
2012-01-17 -
Przyczepa Rapide seria 10
2014-04-24 -
Kosiarko-rozdrabniarka Kverneland FRO
2014-12-31 -
Pasy klinowe SUPER K
2013-11-21
Rynek krajowych produktów mleczarskich
W dniach 5-11 września bieżącego roku, nieznacznie podrożało masło i pełne mleko w proszku oraz sery podpuszczkowe. Jedynie odtłuszczone mleko w proszku minimalnie potaniało.
W drugim tygodniu sierpnia tego roku masło w blokach sprzedawano za 15,08 złotego za kilogram, a więc o blisko 1 procent drożej niż tydzień wcześniej. Natomiast masło konfekcjonowane można było zakupić w cenie 15,99 złotego za kilogram, co oznacza 1,4 procentową zwyżkę w relacji tygodniowej. Jednakże w stosunku do cen sprzed miesiąca, oba te produkty odnotowały 2 procentowy wzrost.
W tym samym czasie odtłuszczone mleko w proszku kosztowało 9 złotych za kilogram, a zatem jest to spadek o 0,04 złotego na kilogramie wobec wcześniejszego tygodnia. W przypadku pełnego mleka w proszku ceny zwyżkowały o 0,5 procenta, czyli do poziomu 11,87 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym odnotowano nieznaczny, bo 0,2-0,3 procentowy wzrost tych produktów.
W omawianym okresie sery podpuszczkowe podrożały o 1 procent wobec tygodnia wcześniejszego, a także o 1-3 procenta w stosunku do sierpnia. W związku z tym za ser Gouda należało zapłacić 13,45 złotego za kilogram, a za Edam – 13,61 złotego za kilogram.