Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19-25.10.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 19 do 25 października 2015 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19-25.10.2015)

Ceny masła


W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19–25.10.2015 r. krajowi producenci za masło w blokach otrzymywali 12,64 zł/kg, a więc o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 5% więcej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach w Polsce w przeliczeniu na euro była o 33,8% większa od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR za 100 kg.
 
Za 1 kg masła konfekcjonowanego można było uzyskać 13,64 zł, czyli to więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Masło konfekcjonowane było tańsze niż przed rokiem o 5%, a masło w blokach o 0,2%.
 

Ceny mleka w proszku


Odtłuszczone mleko w proszku zakłady mleczarskie sprzedawały po 7,37 zł/kg, a zatem to o 0,01 zł/kg taniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,06 zł/kg drożej niż miesiąc wcześniej. Krajowa cena OMP w dniach 19–25.10.2015 r. była o 1,9% większa od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR za 100 kg.
 
Za pełne mleko w proszku płacono 9,59 zł/kg, tj. o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 4% więcej niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku ceny mleka w proszku zmalały o 14–18%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na giełdzie w Chicago w przedostatnim tygodniu października 2015 r. odnotowano zwyżki cen masła. Spadkowi uległy z kolei ceny OMP i sera Cheddar. 23 października br. za masło otrzymywano 5 445 USD/t, a zatem o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu.

Odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 2 061 USD/t, czyli o 3% taniej niż przed tygodniem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 3 555 USD/t, tj. o 3% mniejszym niż w poprzednim notowaniu. W stosunku do notowań sprzed roku cena masła była wyższa o 36%, podczas gdy ceny sera Cheddar i OMP były niższe odpowiednio o 25% i 33%.



Tagi:
źródło: