Rynek produktów mleczarskich w Polsce (23.10.2022)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (23.10.2022)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 17–23.10.2022 r. zbywały masło w blokach po 33,10 zł/kg względem 33,04 zł/kg tydzień wcześniej i 32,47 zł/kg przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 34,52 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 49%, a masła konfekcjonowanego – o 43,5%.

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 18,31 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 23,93 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 53%, a PMP – o 65%.

W dniach 17–23.10.2022 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski przeciętnie po 25,12 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 3% niż przed miesiącem. Za ser Gouda płacono 25,65 zł/kg, a więc więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był droższy o 53%, a ser Gouda – o 56%.

Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych

Na aukcji, która odbyła się 18 października 2022 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w porównaniu do poprzedniego notowania, uległ spadkowi o 4,6%. W czasie sesji sprzedano 29,4 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 18 października 2022 r. za masło płacono 4 851 USD/t, a więc mniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 9% niż przed miesiącem.

Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 769 USD/t, czyli niższym o 4% niż dwa tygodnie wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 250 USD/t, a więc mniej o 7% niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 421 USD/t i była niższa o 4% niż dwa tygodnie wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku PMP było tańsze o 10%, masło – o 5%, a OMP – o 4%, podczas gdy ser Cheddar był o 8% droższy.

Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 21 października 2022 r. cena masła ukształtowała się w granicy 7 055 USD/t, a zatem wyższym o 1% niż przed tygodniem i o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 74% droższe. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 3 351 USD/t i była niższa o 3% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku, tak jak przed tygodniem, otrzymywano 5 391 USD/t, tj. więcej o 2% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 1%, a PMP – o 28%. Cena sera Cheddar w ujęciu tygodnia wzrosła o 0,4% do 4 536 USD/t. Notowany poziom cen był wyższy o 5% niż przed miesiącem i o 14% niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło: