Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.12.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 19 do 25 grudnia 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.12.2016)
Krajowe ceny artykułów mleczarskich
 
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19–25 grudnia 2016 r. za masło konfekcjonowane uzyskiwano 19,75 zł/kg, a za masło w blokach 18,96 zł/kg, a więc mniej niż tydzień wcześniej odpowiednio o 0,08 zł/kg i 0,04 zł/kg, ale o 1–3% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane kosztowało więcej niż w porównywalnym okresie 2015 r. o 45%, a masło w blokach – o 54%.
 
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 8,58 zł/kg, tj. wyższej o 7% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Pełne mleko w proszku zbywano po 11,96 zł/kg, czyli drożej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż w porównywalnym tygodniu listopada 2016 r. W stosunku do notowań sprzed roku OMP zdrożało o 17%, a PMP – o 23%.
 
Ser Gouda w dniach 19–25.12.2016 r. zakłady mleczarskie zbywały po 14,83 zł/kg, a ser Edamski – po 14,80 zł/kg, w obu przypadkach taniej o niecałe 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% i 0,4% niż miesiąc wcześniej. Ceny tych gatunków serów były wyższe niż przed rokiem o 33–37%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Wzrost popytu na globalnym rynku mleka spowodował, że po ponaddwuletnim okresie dekoniunktury od połowy 2016 r. ceny produktów mleczarskich wykazywały tendencje zwyżkowe.
 
W Oceanii 23 grudnia 2016 r. cena masła, podobnie jak w poprzednim notowaniu, wyniosła 4 363 USD/t. Był to poziom o 6% wyższy niż przed miesiącem. Cena OMP od końca listopada 2016 r. utrzymywała się na poziomie 2 363 USD/t. Za PMP, tak jak dwa tygodnie wcześniej, płacono 3 275 USD/t, ale o 4% więcej niż miesiąc wcześniej. Za ser Cheddar uzyskiwano 3 713 USD/t, czyli taniej o 1% niż na początku grudnia 2016 r., ale drożej o 3% niż w końcu listopada 2016 r. W Oceanii w ciągu roku masło podrożało o 41%, OMP – o 25%, PMP – o 46%, a ser Cheddar – o 18%.
 
W portach Europy Zachodniej, po trwającej od końca kwietnia 2016 r. nieprzerwanej zwyżce, w końcu grudnia 2016 r. ceny masła uległy niewielkiemu spadkowi. 23 grudnia 2016 r. za produkt ten płacono 4 688 USD/t, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 0,3% niż przed miesiącem. Wzrosły natomiast ceny mleka w proszku. Za OMP uzyskiwano 2 225 USD/t, a za PMP 3 288 USD/t, w obu przypadkach o 1% więcej niż dwa tygodnie wcześniej. W ciągu miesiąca OMP podrożało o 1%, a PMP – o 4%. W odniesieniu do cen sprzed roku masło było droższe o 51%, PMP – o 41%, a OMP – o 23%.


Tagi:
źródło: