Rynek produktów mleczarskich w Polsce (27.03.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 21 do 27 marca 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (27.03.2016)

Ceny artykułów mleczarskich

Z analizy danych, w zakładach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW w dniach 21–27.03.2016 r. cena masła w blokach pogłębiła tendencję spadkową ponieważ była mniejsza o 0,04% niż tydzień wcześniej i o 4% niższa niż przed miesiącem. Za masło w blokach trzeba zapłacić 10,24 zł/kg. W odniesieniu do ubiegłego roku notowania były tańsze o 24%.
 

Za masło konfekcjonowane uzyskiwano 12,41 zł/kg, a więc o 2% drożej niż w poprzednim notowaniu i o 5% taniej niż miesiąc wcześniej. Masło konfekcjonowane było tańsze niż przed rokiem o 14%.
 
Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 7,04 zł/kg, a zatem więcej o 2% niż w poprzednim tygodni. Z kolei w ujęciu miesięcznym cena była zbliżona. W Kraju za OMP otrzymano o 2,8% mniej od ceny interwencyjnej czyli 169,80 EUR za 100 kg

 

Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 8,90 zł/kg, tj. taniej o 4,5% niż tydzień wcześniej i o 2,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było tańsze o 15,5%, a PMP – o 13%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych 
 
Na giełdzie w Chicago odnotowano spadek cen masła. 25 marca br. za tłuszcz ten płacono 4 238 USD/t, czyli mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż miesiąc wcześniej.

 

W marcu 2016 r. tańsze okazały się ceny sera Cheddar i OMP. W końcu analizowanego miesiąca za sera uzyskiwano 3 285 USD/t, a za OMP1 637 USD/t. Były to ceny zbliżone do notowanych tydzień wcześniej, jednak o 2% i 1% niższe niż na początku marca br. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP spadło o 26,5%, a ser Cheddar – o 3%. Z kolei masło było o 10% droższe.

 



Tagi:
źródło: