Sezon 2015/2016 deficytowy na globalnym rynku cukru

Firma analityczna Platts Kingsman podniosła swój szacunek deficytu na globalnym rynku cukru w sezonie 2015/2016 z 0,466 mln ton do 3,2 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Sezon 2015/2016 deficytowy na globalnym rynku cukru

Deficyt na rynku cukru

Co ciekawe, jeszcze w maju dokonano korekty w dół przewidywań deficytu z 5,2 mln ton do właśnie 466 tys. ton. We wrześniowej prognozie różnica między produkcją a spożyciem jednak wzrosła.

 

Platts Kingsman spodziewa się aktualnie niższej produkcji w Brazylii, UE, Chinach i Ameryce Środkowej, zakłada również mniejszą konsumpcję. Póki co, firma nie podała danych związanych z produkcją i zużyciem na świecie. W majowych przewidywaniach zakładała, że sezon 2014/2015 zamknie się nadwyżką wynoszącą 3,39 mln ton.

 

Inne firmy analityczne także przewidują, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru będzie deficytowy. Szacunki deficytu wynoszą od 1,5 do 4,6 mln ton.



Tagi:
źródło: