Światowe ceny przetworów mlecznych idą w dół

Po zwyżkach cen przetworów mleczarskich w marcu i kwietniu bieżącego roku, obecnie obserwuje się spadek notowań tych produktów na świecie. Obniżce uległ także indeks cen żywności FAO.

Światowe ceny przetworów mlecznych idą w dół
W czerwcu bieżącego roku światowy indeks cen żywności FAO był o 0,93% mniejszy w relacji miesięcznej, przy czym największy wpływ na jego zniżkę miał spadek cen produktów mleczarskich, który obniżył się w stosunku do maja o 4,33%.
 
W analizowanym miesiącu zniżkowały także ceny cukru – o 3%, a także zbóż – o 1%. Wzrosły natomiast o 2% ceny mięsa, natomiast na stabilnym poziomie pozostały produkty oleiste.
 
Obserwowane w ostatnich miesiącach spadki cen cukru związane są z przewidywaną nadwyżką podaży w głównych obszarach produkcyjnych, głównie w Brazylii będącej największym producentem i eksporterem cukru na świecie.
 
Według ekspertów, spadek indeksu FAO zbóż nastąpił w wyniku obniżki cen pszenicy spowodowanej sezonowym zbiorem na półkuli północnej.
 
Z kolei stabilizacja na rynku produktów oleistych nastąpiła przy jednoczesnym wzroście cen oleju palmowego (w związku z powolną produkcją i malejącymi zapasami w Azji Południowo-Wschodniej) i spadkiem cen oleju sojowego (na skutek wyższej niż szacowano podaży eksportowej w Ameryce Południowej).
 
W przypadku mięsa, nieznaczne zwiększenie w skali miesiąca (2%) obserwowano w wyniku korekty notowań majowych na skutek spadku cen wieprzowiny. W szóstym miesiącu zwyżkowały natomiast ceny drobiu i mięsa owczego.
 
Na rynku produktów mleczarskich nastapił znaczny spadek indeksu światowych. W czerwcu zniżkowały bowiem wszystkie przetwory mleczne, jednak najbardziej dynamiczny spadek dotyczył mleka w proszku i masła. Obecne notowania wskazują jednak na stabilizację rynku mleczarskiego po dramatycznych zniżkach produkcji jakie miały miejsce w Nowej Zelandii.
 
W czerwcu indeks cen żywności FAO ukształtował się ostatecznie na poziomie 211,3 punktów i był o 5,42% wyższy niż w analogicznym okresie roku ubiegłego, kiedy to osiągnął wartość 200,4 punktu.


Tagi:
źródło: