Rynek serów z UE. Rośnie produkcja i eksport

Jak wynika z najnowszych danych KE zaobserwowanej w 2015 roku 1,4% zwyżce produkcji serów w UE, pierwsze trzy kwartały 2016 roku przyniosły lekkie nasilenie tego trendu.

Rynek serów z UE. Rośnie produkcja i eksport
Po pierwszych 9 miesiącach w UE wytworzono niemal 6,83 mln ton serów, a więc o 2,6% więcej niż w okresie porównawczym. Stało się tak w dużej mierze w wyniku tego, że Niemcy i Holandia, jedne z największych unijnych wytwórców omawianych artykułów, wzrosły kontyngenty wolumen odpowiednio o 0,8% i 6,7%. Produkcja drugiego gracza w tym segmencie – Francji – osłabła po 9 miesiącach br. o 2,3% a we Włoszech odnotowano stabilizację. Polska nieco oddaliła się od Holandii i w okresie od stycznia do końca września w naszym kraju wyprodukowano o 2,9% więcej tych przetworów mlecznych niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, kiedy było to 601 tys. ton.
 
Dane Komisji Europejskiej wskazują na to, że dostawa serów z UE do krajów trzecich zmalał w 2015 roku o 0,2% i osiągnął poziom 719 tys. ton. Ten negatywny trend pomimo wciąż funkcjonującego rosyjskiego embargo, przy czym do Rosji trafiało niegdyś 30% wywożonych z UE serów nie utrzymał się w 2016 roku i po 9 miesiącach ze Wspólnoty wysłano do krajów trzecich ponad 596,7 tys. ton serów, co jest 14% zwyżką względem w analogicznego okresu 2015 roku. Taki stan rzeczy pozwala sądzić, że Unijni eksporterzy z powodzeniem znajdują nowe rynki zbytu dla swoich produktów.
 
Na taki wynik największy wpływ miała znaczna zwyżka eksportu serów z Holandii i Niemiec. W trakcie pierwszych dziewięciu miesięcy 2016 roku w odniesieniu do analogicznego okresu 2015 r. odnotowano wzrost wywozu z Holandii o 4,4% i z Niemiec o 26,4%. Zwiększenie się wysyłek poza UE notowała również Francja o 5,1%, Włochy o 8,4%, Dania o 21,6%, Polska o 5,7%, Irlandia o 40,2%.
 
Import serów do Unii jest niemal jedenastokrotnie niższy niż eksport. Po 9 miesiącach 2016 r. był on większy o 19% niż w porównywalnym okresie 2015 roku i osiągnął poziom 52,9 tys. ton. Klasycznie sery sprowadzano przed wszystkim do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoch, mniejsze ilości do Francji i Austrii, a także do Belgii.


Tagi:
źródło: