Wyniki Certyfikacji Tradycyjnych Wędlin - 2011

Znamy wyniki tegorocznej Certyfikacji Jakości Tradycyjnych Wielkopolskich Wędlin. Uroczyste wręczenie certyfikatów odbyła się 8 kwietnia w czasie Gali III Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Wyniki Certyfikacji Tradycyjnych Wędlin - 2011

Certyfikacji, która odbyła się w ramach cyklu wydarzeń „Wielkanoc –Mięsne Święta – Polska Tradycja” patronowali: Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Starosta Powiatu Poznańskiego i Prezydent Miasta Poznania. Wszystkie te wydarzenia organizowane były pod auspicjami Związku Rzemiosła Polskiego i Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP a także Polskiej Federacji Branży Mięsnej.




Ta impreza organizowana przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu z roku na rok cieszy się coraz większym prestiżem nie tylko w branży. Przybywa nam klientów świadomych tego ,że warto kupować wyroby o potwierdzonej , najwyższej jakości!W tych wszystkich działaniach zależy nam w szczególności na tym aby przy dbałości o zachowanie starych receptur nie zabrakło przede wszystkim dbałości o konsumentów.

Produkty oceniane były przez kapitułę, złożoną z doświadczonych producentów wędlin i ludzi nauki oraz kapitułę konsumencką. W skład kapituły nie wchodzili przedstawiciele firm, których wyroby poddawane były ocenie. Certyfikacja tradycyjnych wyrobów wielkanocnych obejmowała sześć kategorii:

  1. Kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej
  2. Szynki rolki wielkopolskiej
  3. Wędzonki krotoszyńskiej
  4. Kiełbasy polskiej wędzonej
  5. Szynki ogonówki
  6. Polędwicy wędzonej
Jest to jednocześnie podpowiedź dla konsumentów - co naprawdę smacznego i rzetelnie przygotowanego wybrać z przebogatej acz nie zawsze uczciwej oferty sklepów.


A oto lista sklepów , w których można kupić certyfikowane wyroby.


Źródło: http://www.irpoznan.com.pl/



Tagi: