Indeks cen przetworów mlecznych FAO wyraźnie w górę w październiku

W minionym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 162 punktów i po raz drugi z rzędu po trwających od marca 2014 roku spadkach odnotował zwyżkę w ujęciu miesięcznym - zauważa FAMMU/FAPA.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO wyraźnie w górę w październiku

Indeks cen żywności

Indeks ten był o niemal 16% mniejszy niż w porównywalnym czasie 2014 roku, kiedy to plasował się w granicy 192,7 punktu, ale o 3,9% większy niż we wrześniu 2015 r. Wzrost ten jest najdynamiczniejszym od lipca 2012 r. i związany jest głównie z silnym umocnieniem notowań indeksów przetworów mlecznych, olejów roślinnych i cukru, podczas gdy ceny zbóż zwiększyły się łagodnie, a w odniesieniu do mięs było stabilnie.

Indeks cen przetworów mlecznych

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w październiku osiągnął wynik o ponad 9,4% wyższy w odniesieniu do jego poziomu z września i wynosił 155,6 punktu, co jest drugą zwyżką po pięciu miesiącach obniżek notowanych po marcowej wzroście związanym z końcem ostatniego sezonu kwotowego w UE. Najbardziej dynamicznie zwiększały się ceny pełnotłustego mleka w proszku o 21%.

Związane to było przede wszystkim z większymi cenami w Nowej Zelandii w wyniku ograniczenia produkcji w tym regionie. Pojawiły się obawy o znaczącą zniżkę produkcji w tym sezonie w tym kraju, co przełożyło się dynamiczne zwyżki cen przetworów mlecznych w Oceanii we wrześniu i październiku, a to z kolei na wzrost cen wysyłanych z Europy towarów tej kategorii, które nadal pozostają jednak poniżej poziomu cen z Oceanii.

Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w dziesiątym miesiącu 2015 roku w granicy o 15,5% mniejszej niż w porównywalnym czasie 2014 r. Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 10 miesięcy 2015 r. osiągnęła wynik 162,34 punktu i była o 30,55% mniejsza niż w analogicznym czasie 2014 roku.

Indeks cen cukru najwyższy od 8 miesięcy

Ponad 17% wzrost cen cukru do najwyższego poziomu od lutego 2015 r. jest w dużej mierze wynikiem zmian warunków pogodowych na skutek anomalii El Niño. W Brazylii, będącej czołowym producentem cukru nadmierne opady w największym regionie produkcji wpłynęły na znaczne ograniczenie zbiorów trzciny cukrowej, w czasie gdy w Indiach, które są drugim globalnym producentem, susza wpłynęła niesprzyjająco na wydajność trzciny cukrowej. Z brakiem opadów zmagają się także tacy producenci cukru jak Tajlandia, Filipiny, RPA i Wietnam. analizując aktualne prognozy produkcji dla Brazylii, Indii i Tajlandii, szacowany deficyt produkcji w ujęciu świata w sezonie 2015/2016 może być większy, niż początkowo oczekiwano.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: