Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
System Nadwozi Wymiennych KOMBO
2013-06-10 -
Lampy sygnałowe RE0640
2011-12-14 -
PRZYCZEPY DL AGROMASTER Agromarket
2020-06-30 -
AGREGAT UPRAWOWY Z WAŁEM DOCISKOWYM 3,2 M
2013-12-29
Nadwyżka produkcyjna na rynku cukru wzrośnie do prawie 3,4 mln ton
Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) skorygowała w górę swój szacunek nadwyżki produkcyjnej na globalnym rynku cukru w sezonie 2014/2015 z 2,22 do 3,37 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.
Utrzymane zostały za to przewidywania deficytu dla sezonu 2015/2016, który ma wynieść 2,49 mln ton. W kolejnym produkcja może być niższa od zużycia nawet o 6,2 mln ton. Deficyt pojawi się po pięciu latach nadwyżki produkcyjnej.
Światowa produkcja cukru w sezonie 2015/2016 ma zmaleć o 1,1% do 170,91 mln ton, a produkcja zwiększyć się o 2,4% do 173,4 mln ton. Zapasy będą stanowić 48,1% zużycia w stosunku do 50,7% w sezonie 2014/2015, ale znacznie więcej niż przed pięcioma laty, czyli na początku okresu nadwyżkowego - 41,1%.
Według ISO nagromadzone w poprzednich latach zapasy sprawią, że na rynku fizycznym nie będzie brakować cukru. Deficyt jest na tyle mały, że nie sprawi zauważalnego zniżki zapasów. W konsekwencji ceny cukru nie będą wzrastać w najbliższych miesiącach.