Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Lejek do rozsiewacza 300 litrów
2011-10-18 -
NORAC UC5 - INIEKCJA ŚRODKÓW CHEMICZNYCH
2011-10-05 -
Radio zewnętrzne - SNB900 radio
2015-05-04 -
Maszyny rolnicze SATOR
2011-06-08 -
Bijlsma Hercules Kaskady VVB
2020-01-28
Hiszpańscy producenci cytrusów chcą lepszej ochrony fitosanitarnej
Przedstawiciele organizacji sektora produkcji cytrusów wystosowali pismo do hiszpańskich członków PE z prośbą o zapewnienie ochrony europejskich plantacji cytrusów przed zagrożeniami fitosanitarnymi jakie niosą ze sobą produkty i materiały pochodzenia roślinnego sprowadzane z krajów trzecich - podaje FAMMU/FAPA.
Postulaty zostały zgłoszone przez następujące organizacje: COAG, ASAJA, UPA, Spółdzielnie Rolno-Spożywcze (Cooperativas Agroalimentarias), Międzyzawodowe Stowarzyszenie Producentów Cytryn i Grejpfrutów (the Interprofessional Association of Lemon and Grapefruit - Ailimpo), FEPEX oraz Komitet Zarządzający ds. Cytrusów.
W ostatnim czasie zaczęto prowadzenie rozmów trójstronnych, których celem jest uzgodnienie kształtu propozycji PE i Rady w odniesieniu do podjęcia środków ochronnych przeciwko rozprzestrzenianiu szkodników roślin (Plant Protection Act). Jednym z najbardziej kontrowersyjnych punktów projektu rozporządzenia są warunki na jakich Unia zezwoli na dostęp do unijnego rynku dla produktów i materiałów pochodzenia roślinnego z krajów trzecich.
Producenci cytrusów uważają, że aktualny unijny system kontroli fitosanitarnej nie stanowi odpowiedniej ochrony. Hiszpański sektor produkcji owoców cytrusowych powołał się na ostatnie przypadki „importowania” chorób i szkodników roślin, takich jak np. Xyllela fastidiosa lub powtarzające się incydenty groźnych chorób grzybowych, które to dotykają głównie kraje południa UE. Brak dostatecznej protekcji stwarza zagrożenie rozprzestrzenia się chorób i szkodników m.in. na plantacjach cytrusów w krajach basenu Morza Śródziemnego.
Sektor hiszpański poparł wcześniejszy wniosek złożony przez Francję i Hiszpanię, odnoszący się do ustanowienia tzw. oficjalnej „białej listy”. W ten sposób dostęp do unijnego rynku były możliwy tylko dla produktów pochodzących ze ściśle określonych krajów, dających gwarancję zapewnienia bezpieczeństwa fitosanitarnego. Podejście to różni się od aktualnego opierającego się na „czarnej liście” - zauważa FAMMU/FAPA.