| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji unijnych cytryn i grejpfrutów

Jak wynika z danych, w tym sezonie prawdopodobnie zostanie zebranych blisko 1,316 mln ton cytryn, czyli o 11 procent więcej niż w sezonie minionym.

Wzrost produkcji unijnych cytryn i grejpfrutów
Głównymi producentami cytrusów są Hiszpanie z ilością sięgającą 720 tysięcy ton. Zaraz za nimi znajdują się Włochy – 520 tysięcy ton, a potem Grecja, Cypr oraz Portugalia.
Niemniej jednak w bieżącym sezonie do bezpośredniej konsumpcji zostanie skierowane 1,407 mln ton, a więc o 3 procent więcej niż w poprzednim sezonie.
Z kolei zbiory grejpfrutów zamkną się w granicach 111,4 tysiąca ton w porównaniu do wcześniejszych 107 tysięcy ton. W tym przypadku najwięcej tych owoców wytwarza Cypr oraz Hiszpania, bo ich wolumen produkcyjny jest na poziomie 50 tysięcy ton.
Szacuje się, że do bezpośredniego spożycia zostanie przeznaczone 431 tysięcy ton grejpfrutów w odniesieniu do 411 tysięcy ton z sezonu ubiegłego.


Tagi:
źródło: