Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Regenerowanie przekładni
2016-05-16 -
McHale 994 – przecinak do bel okrągłych
2016-05-06 -
PRONAR 1221A II
2022-08-10 -
Ziemniaki - tradycyjna produkcja bez nawozów
2012-01-10 -
Kopaczka do wczesnych ziemniaków MINI PYRUS
2012-04-20
Konferencja "Produkcja wołowiny kulinarnej szansą dla Pomorza" - podsumowanie
Produkcja wołowiny kulinarnej szansą dla Pomorza – to tytuł konferencji, zorganizowanej przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku, która odbyła się 14 lutego br. w Kościerzynie.
Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem, gdyż teren województwa pomorskiego – jego nieskażone przemysłem tereny -stwarzają idealne warunki do rozwoju hodowli bydła mięsnego i ich krzyżówek, a co za tym idzie produkcji wysokiej jakości wołowiny kulinarnej.
Podstawą opłacalnej produkcji, są dobre pastwiska – zaznaczył Jerzy Trościanko, twórca atrakcyjnych mieszanek traw i roślin motylkowych na łąki i pastwiska, który omówił istotne elementy zakładania łąk i pastwisk, uzupełniania roślinności pielęgnacji i prawidłowego użytkowania. Lekarz weterynarii Roman Jędryczko omówił profilaktykę zdrowotną, która stanowi tańszą alternatywę dla leczenia. Natomiast Leszek Golasiński zastępca Dyrektora OT ARR przedstawił instrumenty wsparcia produkcji mięsa wołowego.
Licznie przybyli hodowcy, wysłuchali cennych rad i wskazówek, rozgorzała też dyskusja na temat cen, możliwości zbytu oraz potrzeby wsparcia produkcji. Pan Bogumił Stec wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Jerzy Bałachowski Prezes Pomorskiego Stowarzyszenia Bydła Ras Mięsnych jednocześnie członek zarządu omówili sytuację w hodowli bydła i poczynaniach Związku związanych z poprawą sytuacji hodowców.
Konferencja była urozmaicona ofertami handlowymi sponsorów: DSV Polska, Sowul&Sowul, Bank BGŻ oraz Agraimpex Sp. z o.o.
Konferencja zakończyła się degustacją dań z doskonałej wołowiny kulinarnej wyprodukowanej na Pomorzu.