Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Systemy zarządzania dystrybucją
2016-01-07 -
Opryskiwacz specjalistyczny TACNOMA
2014-04-04 -
Przyczepa T009/1 11t
2016-02-03 -
Pompa do materii gęstej, typ DSP-ZS Marchner
2020-07-27 -
Platforma do bel T027 – 12t
2016-02-03
Wielkanoc mięsne święta, polska tradycja
Wielkanoc mięsne święta, polska tradycja – pod tym hasłem odbyło się spotkanie na temat branży mięsnej w Polsce. Z ramienia MRiRW Uczestniczyła w nim podsekretarz stanu Ewa Lech.
Wielkanoc mięsne święta, polska tradycja
Wiceminister poinformowała, że w resorcie rolnictwa trwają prace nad konsolidacją inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności. – To duże wyzwanie, jednak zakładamy, że projekt ustawy powstanie do końca czerwca bieżącego roku, a od stycznia 2017 r. nowa inspekcja rozpocznie swoją działalność.
Ewa Lech zaznaczyła również, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nieprzerwanie prowadzi rozmowy na temat możliwości eksportu polskich produktów, w tym także mięsa, na rynki trzecie.
W dzisiejszej dyskusji głos zabrali przedstawiciele sektora rolno-spożywczego związani z produkcją mięsa wołowego, wieprzowego i drobiu. Wszyscy podkreślali konieczność współpracy, nie tylko w tych dziedzinach, gdzie produkcja wymaga usprawnienia, lecz także tam, gdzie aktualnie odnotowujemy dobre wyniki.
Spotkanie było okazją do kultywowania tradycji, jaką jest suto zastawiony wielkanocny stół, a także rozmowy na temat bieżącej sytuacji, gdyż produkcja mięsa w Polsce zajmuje pierwsze miejsce w branży rolno-spożywczej. − Jest to 1,5% polskiego PKB, a zatrudnienie w tej branży to około 115 tys. osób. Ponadto kilkaset tysięcy współpracujących rolników i kilkaset tysięcy firm około branżowych – mówił prezes Związku „Polskie Mięso” Witold Choiński.
Wśród poruszanych zagadnień znalazły się kwestie systemów jakości oraz wyników kontroli jakości produktów dostępnych na rynku. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk poinformował, że rok 2015 przyniósł znaczną poprawę, jeżeli chodzi o zachowywanie przez producentów wysokich standardów. – Sukcesywnie dążymy do zupełnego wyeliminowania nieuczciwych praktyk – podkreślił Stanisław Kowalczyk.