| Autor: redakcja6

„Zabawa” w piekarza na Targach Smaki Regionów. Poznań 21-24 września 2013 r.

Minipiekarenka, czyli miejsce gdzie dzieci będą mogły pobawić się w piekarza zostanie zaaranżowana w Poznaniu na terenie Targów Smaki Regionów (21-24 września 2014).

„Zabawa” w piekarza na Targach Smaki Regionów. Poznań 21-24 września 2013 r.
To właśnie tam pod okiem fachowców najmłodsi, ale także ich rodzice oraz inni zainteresowani, będą mogli samodzielnie formować chałki, bułki i plecionki czy dekorować chlebowe ciasto. Po wypieczeniu, każde dziecko będzie mogło zabrać autorski wypiek ze sobą do domu. Taka zabawa ma zapoznać maluchy z trudami pracy zawodu piekarza. Organizatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, które poprzez projekt „Tradycja i smak polskiego pieczywa” promuje spożywanie polskiego tradycyjnego pieczywa.

 
Przedstawiciele stowarzyszenia obiecują też, że w czasie targów opowiedzą m.in. o tajnikach produkcji rogali świętomarcińskich, a wśród prezentowanych smakowitości nie zabraknie piekarskich rarytasów będących dziełem mistrzów zawodu. Zaglądając do „galerii zapachów piekarskich” zwiedzający będą mogli natomiast poczuć zapachy na co dzień wypełniające piekarnie, a także zobaczyć jak wygląda ziarno, ciasto, czy kwas chlebowy.
 
Ale to nie wszystkie atrakcje zaplanowane dla dzieci w czasie Targów Smaki Regionów. W programie również animacje, zabawy (piramida żywieniowa, quiz małego smakosza, makaronowa biżuteria, kiełbaski z balonów) oraz malowanie twarzy w owocowo-warzywne wzory.

 
Ekspozycję Targów Smaki Regionów współtworzą wszystkie polskie województwa, promując w  ten sposób swoją regionalną, tradycyjną i certyfikowaną żywność. Na stoiskach prowadzona będzie degustacja regionalnych smakołyków, a także ich sprzedaż. Organizatorami Targów Smaki Regionów są Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej.
 
Wstęp na Targi Smaki Regionów jest bezpłatny.
21 - 24 września, godziny otwarcia 9-17.
 
Więcej informacji: smaki-regionow.pl


Tagi:
źródło: