Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Opryskiwacz zawieszany 1000 litrów
2015-05-11 -
Licznik do benzyny ER 72 M
2013-12-12 -
Kontenery zamknięte magazynowe
2011-05-25 -
Stord CM24-3012NC
2020-02-07 -
Zaprawiarki do ziemniaków
2013-05-06 -
Folia Rolnicza do Sianokiszonki
2016-06-28
W 2015 r. eksport mięsa wieprzowego z Polski wzrósł do 404 tys. ton
W 2015 r. wywóz mięsa wieprzowego z Polski zwiększył się o 6% do 404 tys. ton, ale jego wartość zmniejszyła o 1% do 697 mln EUR. Do krajów UE wysłano 334 tys. ton wieprzowiny o wartości 574 mln EUR, tj. 80% tego mięsa z Polski. Kontyngent wysyłki wieprzowiny do UE był wyższy o 18% niż w 2014 r., a wartość – o 7% - podaje Agencja Rynku Rolnego.
Eksport mięsa wieprzowego z Polski
Zwiększył się też eksport wieprzowiny do państw Ameryki Północnej i państw afrykańskich. Do Ameryki Północnej wysłano 27 tys. ton wieprzowiny o wartości 74 mln EUR, co stanowiło 7% wolumenu wywozu i 11% jego wartości. Kontyngent eksportu wieprzowiny do krajów Ameryki Północnej był większy o 34% niż rok wcześniej, a wartość – o 30%. Największym odbiorcą polskiej wieprzowiny w tym rejonie globu były Stany Zjednoczone. Do państw afrykańskich, w tym szczególnie do Liberii i Konga wyeksportowano 6 tys. ton wieprzowiny o wartości 4 mln EUR, czyli to 2% wolumenu eksportu i 1% jego wartości. Wolumen wywozu wieprzowiny do tych krajów był wyższa o 20% niż rok wcześniej, a wartość – o 18%.
Obniżka zaobserwowana w wysyłce do państw WNP o 60% oraz do pozostałych państw azjatyckich o 7% w stosunku do kontyngentu wysyłki i 4% w przypadku wartości. Na teren Wspólnoty Niepodległych Państw, w tym głównie do Turkmenistanu i Mołdawii wywieziono 5 tys. ton wieprzowiny o wartości 10 mln EUR, czyli to 1% wolumenu eksportu i 1,5% jego wartości. Znacząca zniżka polskich dostaw do WNP był spowodowany przede wszystkim rosyjskim embargiem na przywóz unijnych produktów wieprzowych i utratą możliwości wywozu na rynek białoruski. Do pozostałych państw azjatyckich, w tym do Hongkongu wyeksportowano 28 tys. ton wieprzowiny, a zatem to mniej o 55% niż rok wcześniej o 64% do 28 mln EUR. Tak spory spadek polskiego wywozu wynikał ze wstrzymania przywozu m.in. przez Chiny, Japonię i Koreę Południową po pojawieniu się w końcu stycznia 2014 r. afrykańskiego pomoru świń u dzików.
W 2015 r. największymi rynkami zbytu dla mięsa wieprzowego produkowanego w Polsce były państwa UE, w tym Włochy - 15% udział w wolumenie i 13% w wartości polskiego eksportu tego mięsa, Niemcy - 12% i 7%, Słowacja - 9% i 10%, Czechy - 8% i 11%, USA - 6% i 9% i Hongkong - 6% i 3%. Spośród wymienionych krajów największy wzrost wysyłki mięsa wieprzowego nastąpił do USA o 28% względem kontyngentu i o 19%, a największy spadek – do Hongkongu o 45% i 47%.