| Autor: redakcja1

Eksport unijnej wieprzowiny

Jak wykazują dane zebrane przez Komisję Europejską, w okresie od stycznia do czerwca tego roku niemal 1,5 mln ton żywca, podrobów i przetworów wieprzowych jest wysyłanych poza granice Unii Europejskiej, a więc jest to o 19 procent więcej niż w analogicznym czasie roku zeszłego.

Eksport unijnej wieprzowiny

Do krajów trzecich wysłano blisko 670 tysięcy ton smalcu, tłuszczu i podrobów wieprzowych, co daje zwyżkę o 20 procent w odniesieniu do tego samego okresu roku ubiegłego. Poza tym wyeksportowano również o 19 więcej niż w zeszłym roku mięsa mrożonego, czyli w ilości 662 tysiące ton, 87 tysięcy ton kiełbas oraz przetworów, a więc wzrost o 24 procent wobec pierwszego półrocza rok wcześniej. Kraje trzecie sprowadziły niemal 65 tysięcy ton świeżego mięsa, co daje podwyżkę o 15 procent oraz 19 tysięcy ton solonego wędzonego czy suszonego mięsa, tj. o 15 procent więcej niż w roku 2010. jednakże niewielki, bo 2 procentowy spadek w eksporcie odnotowano w przypadku żywca wieprzowego, którego wysyłka wyniosła 34 tysiące ton.

Głównymi eksporterami unijnej wieprzowiny były Dania, Francja, Hiszpania, Holandia, Niemcy oraz Polska.

Z Polski najwięcej tego gatunku mięsa wysłano do Rosji, a wzrost ten wyniósł 8 procent, a zatem wolumen sprowadzanej wieprzowiny osiągnął poziom 428 tysięcy ton, czyli niemal 33 procent całkowitego eksportu.



Tagi:
źródło: