Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
Rivakka - Gniotownik walcowy pneumatyczny
2015-04-03 -
Opryskiwacz zawieszany 1200 litrów
2015-05-11 -
Nóż do korekcji racic WG0501
2014-07-15 -
Agregat VIBRO SEEDER 400-600
2013-05-31 -
Eletor IC-AC
2020-02-07 -
Łyżka chwytakowa
2016-01-12 -
Dojarka rurociągowa POLANES
2015-11-23
Kryzys na rynku wieprzowiny we Francji
Francuski minister rolnictwa Stéphane Le Foll powołał grupę roboczą w celu zidentyfikowania i monitoringu różnych umów z producentami trzody chlewnej oraz wprowadzenia zmian – podaje FAMMU/FAPA.
Rynek wieprzowiny we Francji
Minister zwrócił także uwagę na to, że wszelkie wsparcie finansowe związane z umowami, które zostało wprowadzone na rzecz pomocy rolnikom, będzie zwolnione z podatku. Działania ministra wynikają ze spotkania rządu z rolnikami, przetwórcami, rzeźnikami i innymi przedstawicielami sektora wieprzowiny, które odbyło się 27 sierpnia br. w celu ratowania trudnej sytuacji na francuskim rynku wieprzowiny.
W czerwcu br. minister Le Foll zaproponował docelową cenę skupu wieprzowiny w granicy 1,40 EUR/kg na lokalnej giełdzie w Plerin, wyznaczającej kurs w skali kraju. Jednak już na pierwszych sesjach giełdy na początku sierpnia br., dwaj najwięksi przetwórcy Cooperl i Bigard zbojkotowali skup po ustalonej cenie, twierdząc, że nie jest ona odpowiednia do sytuacji rynkowej. Tak sztucznie wywindowany w górę poziom cen sprawiłby, że francuska wieprzowina nie mogłaby konkurować na rynku unijnym. Przykładowo, w tym samym czasie w Niemczech wieprzowinę skupowano w cenie 1,10 EUR/kg.
Francuscy przetwórcy zaapelowali jednocześnie o pomoc z budżetu UE ze względu na kryzys spowodowany rosyjskim embargiem, o obowiązkowe oznaczanie kraju pochodzenia mięsa w produktach przetworzonych, a także o obniżenie kosztów pracy w celu odzyskania konkurencyjności w stosunku do przetwórców niemieckich. Domagano się również złagodzenia przepisów w celu ułatwienia restrukturyzacji i modernizacji krajowego sektora wieprzowiny.
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, w trakcie spotkania 27 sierpnia br., minister Le Foll stwierdził, że umowy z producentami mogą być sposobem na zagwarantowanie marży oraz na uniknięcie zmian cen producenckich w łańcuchu żywnościowym. Fundusze bezpieczeństwa związane z umowami mogą pomóc łagodzić ryzyko zmian koniunktury na rynku.