| Autor: redakcja1

Niższe tempo wzrostu produkcji wieprzowiny w Rosji

Rosyjski związek producentów wieprzowiny szacuje, że w 2014 r. produkcja tego gatunku mięsa w Rosji mogła sięgnąć 3 mln ton wagi żywej, a więc jest to zwyżka o 6% w obrębie roku – podaje FAMMU/FAPA.

Niższe tempo wzrostu produkcji wieprzowiny w Rosji

Produkcja wieprzowiny w Rosji

W 2013 r. roczna skala zwiększenia się produkcji wieprzowiny wyniosła 10,3%. Producenci przewidują, że w 2015 r. tempo wzrostu prawdopodobnie ulegnie dalszemu osłabieniu.
 
W 2012 r. rosyjskie ministerstwo rolnictwa wstrzymało wsparcie dla nowych projektów inwestycyjnych. Wyższa produkcja ma miejsce przede wszystkim w istniejących już gospodarstwach przemysłowych, które w 2014 r. zwiększą wytwórczość o 12,5% do 2,2 mln ton. Tym samym produkcja w małych gospodarstwach indywidualnych zmaleje o 9,5%.
 
Wolumen produkcji w sektorze poza przemysłowym nie przekroczy 750 tys. ton. Udział tego sektora będzie mniejszy i w tym roku wyniesie 20%, co stanowi najniższy wskaźnik w historii. Niemniej jednak będzie dalej spadał co najmniej do 2020 r.



Tagi:
źródło: