| Autor: redakcja1

Nieznaczny spadek średniej ceny wieprzowiny w lutym 2016 r.

W lutym 2016 r. ceny reprezentatywne wieprzowiny w skali miesiąca zmniejszyły się w 19 krajach Unii, a wzrosły w 8 pozostałych członkach Wspólnoty cena na Malcie pozostała niezmienna - podaje FAMMU/FAPA.

Nieznaczny spadek średniej ceny wieprzowiny w lutym 2016 r.
Cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształtowała się w tym czasie w granicy 126,75 EUR za 100 kg, a więc była mniejsza o 0,8% niż w styczniu br. i o 7,8% od ceny z lutego 2015 r.
 
Warto przy tym podkreślić, że cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii była w lutym 2016 r. najniższa od 2004 r. dla tego miesiąca. Wynosiła ona wtedy 123,93 EUR za 100 kg. W lutym 2016 r. największą miesięczną dynamikę obniżki cen wśród krajów UE zaobserwowano w Słowenii o 6,8%, Włoszech o 6,2%, w Wielkiej Brytanii o 5,6%, Rumunii o 4,6%, Bułgarii o 4,4%, Holandii o 3,5%, Belgii o 2,5%, Grecji o 2,4%, Czechach o 2%, Niemczech o 1,6%, Słowacji o 1,1%, Luksemburgu o 0,9%, Węgrzech o 0,8%, Irlandii o 0,5% oraz w Szwecji i Chorwacji po 0,4%.
 
Największe miesięczne tempo zwyżki cen zaobserwowano z koeli na Łotwie o 4,5%, Portugalii o 3,4%, Polsce o 2,3%, Francji o 2%, Estonii o 1,7%, Hiszpanii o 1,5% oraz w Austrii o 1%. W Polsce cena reprezentatywna wieprzowiny w lutym 2016 r. kształtowała się w granicy 125,87 EUR za 100 kg, czyli była o 10,5% mniejsza niż rok wcześniej. Była ona równocześnie o 0,7% niższa od ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty.
 
Cena wieprzowiny obserwowana w Polsce w lutym 2016 r. była również o 3,3% większa od ceny reprezentatywnej tego gatunku mięsa w Danii, a w odniesieniu do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 4,3% niższa.
 
Kontynuacja kryzysowej sytuacji w sektorze wieprzowiny w krajach Wspólnoty nadal niepokoi Komisję Europejską, która rozważa ponowne uruchomienie wsparcia w postaci prywatnego magazynowania wieprzowiny.

Program dopłat do prywatnego magazynowania wieprzowiny działał na początku 2016 r. w dniach 4-26 stycznia. Ściągnięto wtedy z rynku 90 tys. ton mięsa wieprzowego, a koszt programu wyniósł 28 mln EUR.


Tagi:
źródło: