| Autor: redakcja6

Niższy handel wieprzowiną w Unii Europejskiej (I-V 2013)

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od stycznia do maja bieżącego roku zmalał zarówno eksport jak i import wieprzowiną między Unią Europejską a krajami trzecimi w porównaniu z rokiem poprzednim.

Niższy handel wieprzowiną w Unii Europejskiej (I-V 2013)
Przywóz wieprzowiny z krajów trzecich do Unii Europejskiej ukształtował się w analizowanym okresie na poziomie 14,5 tys. ton w wadze produktu, co oznacza, że był o 4,1% mniejszy niż w tym samym czasie 2012 roku.
 
Największe ilości tego gatunku mięsa przywieziono z:
  • Szwecji – 7,5 tys. ton
  • Chile – 2,5 tys. ton
  • Serbii – 1,2 tys. ton
  • Stanów Zjednoczonych – 614 ton.
Jednocześnie kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie poza Unię około 1,2 mln ton wieprzowiny w wadze produktu, czyli o 2,2% mniej niż przed rokiem.
 
Największymi odbiorcami tego gatunku mięsa w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku były:
  • Chiny – 280,7 tys. ton
  • Rosja – 294,5 tys. ton
  • Hongkong – 147,1 tys. ton
  • Japonia – 94,5 tys. ton
  • Ukraina – 49,2 tys. ton
  • Filipiny – 42,1 tys. ton
  • Korea Południowa – 41,5 tys. ton
  • Białoruś – 32,6 tys. ton
  • Stany Zjednoczone – 23,8 tys. ton.


Tagi:
źródło: