Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Kombajn do ziemniaków Kwatro DEWULF
2020-10-07 -
Licznik do benzyny ER 73 E
2013-12-12 -
WĄŻ REFITTEX Ø19/ 40 BAR METR BIEŻĄCY WIPROL
2016-05-02
Realizacja mechanizmu prywatnego przechowywania wieprzowiny
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 do 30 marca 2015 roku Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy zgromadziły w magazynach największe ilości mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny
Według informacji podanych przez FAMMU/FAPA, wszystkie państwa członkowskie UE wprowadziły w tym czasie do magazynów ponad 43,5 tys. ton wieprzowiny.
Ze wszystkich produktów, w stosunku do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości w ilości 27,2 tys. ton. tj. 62,5% całości przechowywanego mięsa. Boczek bez kości stanowił 16% łącznej ilości przechowywanego mięsa, a szynki – 6%.
Dopłaty zostały przyznane w ramach rozporządzenia Komisji (UE) 2015/360, które weszło w życie z dniem 9 marca tego roku. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwiększenie się cen.