| Autor: redakcja1

Rosja redukuje import wieprzowiny

W 2016 r. rosyjski przywóz wieprzowiny po raz kolejny zmalał do 300 tys. ton, a więc do najniższego poziomu od 2000 r.

Rosja redukuje import wieprzowiny
Przyczyną zniżki są obostrzenia importowe. W styczniu 2014 r. Rosja wprowadziła zakaz przywozu unijnej wieprzowiny z uwagi na pojawienie się pierwszych ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) w krajach bałtyckich i Polsce, w pobliżu granicy z Białorusią.
 
W sierpniu 2016 r. Światowa Organizacja Handlu (WTO) orzekła, że rosyjski zakaz przywozu jest sprzeczny z normami międzynarodowymi Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE) i łamie przepisy WTO. Rosja została zobligowana do zniesienia restrykcji. Panel ekspertów stwierdził, że unijne produkty wieprzowe są bezpieczne i nie ma podstaw do utrzymywania nieuzasadnionych zakazów w handlu przez Moskwę.
 
We wrześniu 2016 r. Rosja złożyła odwołanie od tego werdyktu, jednak 23 lutego br. WTO odrzuciła odwołanie Rosji, utrzymując w mocy sierpniowe ustalenia. Zgodnie z tym, Rosja jest zobligowana do wypełnienia zaleceń WTO i zniesienia obostrzeń sanitarno-weterynaryjnych względem importu unijnej wieprzowiny w ciągu 28 dni.
 
Nawet jeśli zakaz ten zostanie zniesiony, UE w dalszym ciągu nie będzie mogła jednak wysyłać wieprzowiny na rynek rosyjski. Wynika to następnych restrykcji o podłożu politycznym, wprowadzonych pierwotnie w sierpniu 2014 r. Odnoszą się one do zakazu przywozu do Rosji produktów rolno-spożywczych z UE, USA, Kanady i innych krajów zachodnich. Jednak żywiec hodowlany, podroby i tłuszcz wieprzowy nie zostały objęte tym embargiem, co oznacza że ich wywóz z UE do Rosji może w zasadzie zostać wznowiony.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: