| Autor: redakcja1

UE: Eksport wieprzowiny spadł o 14% (maj 2015)

Jak wynika z danych Eurostat, w maju br. unijny wywóz wieprzowiny był o 14% mniejszy niż przed rokiem i wyniósł 114,7 tys. ton. Był to najniższy majowy poziom wysyłki od 2010 r.

UE: Eksport wieprzowiny spadł o 14% (maj 2015)

Eksport wieprzowiny z UE

Jak podała FAMMU/FAPA, eksport podrobów wieprzowych zmalał o 9% do 81,6 tys. ton. Zniżkę dostaw można częściowo wytłumaczyć wzrostem cen w odniesieniu do poprzednich miesięcy, co oznacza zmniejszenie różnicy między notowaniami z UE i USA.

 

Poza tym wzrost produkcji amerykańskiej wieprzowiny sprzyjał odzyskaniu znacznej części rynków, utraconych przez USA w obrębie ostatnich 18 miesięcy z powodu epidemicznej biegunki świń (PED). W maju, z grona większych odbiorców unijnej wieprzowiny wzrost wywozu miał miejsce tylko w kierunku Chin, które zakupiły o 57% więcej mięsa i o 23% więcej podrobów niż przed rokiem.

 

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w czasie pierwszych pięciu miesięcy br. UE wywiozła do krajów trzecich 1 152 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, a więc o 1,8% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze - 518 tys. ton oraz mięso mrożone - 500 tys. ton, których wysłano odpowiednio o 3% i 25% więcej niż w tym samym czasie 2014 r. Spadek eksportu dotyczył żywca o 44% do 8 tys. ton oraz kiełbas i przetworów wieprzowych o 13% do 69 tys. ton.

 

Największymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do maja były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Korea Płd., Hongkong i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 33% więcej i 39% mniej niż przed rokiem. Chiny zaimportowały w tym czasie prawie połowę unijnego wywozu podrobów wieprzowych. Obniżka dostaw do Hongkongu był związany z trudnościami logistycznymi w tamtejszych portach. W wysyłkach na rynek japoński i koreański przeważało mięso mrożone.

 

Wysoka zwyżka eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany spadkiem krajowej produkcji z uwagi na epidemię pryszczycy, jednak w maju dostawy z UE były już o 8% mniejsze. Rosja sprowadziła od stycznia do maja br. zaledwie 5,6 tys. ton produktów wieprzowych z UE, w tym słoniny, podrobów i przetworów w stosunku do 52 tys. ton w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski przywóz mięsa i żywca wieprzowego z UE był niemal zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności, w tym także wieprzowiny z UE i innych krajów zastosowanym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r.

 

W analizowanym czasie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wysłały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych dostawców, najsilniejsze spadki eksportu dotyczyły Polski, Francji i Włoch. Zwiększyły z kolei sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania i Belgia.

Import wieprzowiny do UE

Według FAMMU/FAPA, w obrębie pierwszych pięciu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 14,9 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu o 1,1% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze w ilości 10,6 tys. ton. Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, przywóz z tego kraju zwiększył w skali roku o 16% do 8,1 tys. ton.



Tagi:
źródło: