| Autor: redakcja1

Chiny zmniejszyły import wieprzowiny

W minionym roku chiński import mięsa wieprzowego zmalał o 3% do 564 tys. ton, był jednak w dalszym ciągu większy niż w 2012 roku – podaje FAMMU/FAPA.

Chiny zmniejszyły import wieprzowiny

Import wieprzowiny do Chin

Rosnąca populacja w Chinach preferuje wieprzowinę nadal jako główne źródło białka zwierzęcego. W zeszłym roku zmniejszyły się możliwości eksportowe u największych dostawców wieprzowiny na rynek chiński. USA wysłały w tym kierunku o 2% mniej wieprzowiny niż w 2013 r., przede wszystkim z uwagi na wpływ epidemicznej biegunki świń (PED) na poziom amerykańskiej produkcji oraz problemy wynikające ze stosowania hormonu wzrostu, tj. raktopaminy.

 

Wspólnota z kolei zwiększyła minimalnie roczny wywóz do 368,7 tys. ton i miała 65% udział w chińskim imporcie. Wzrosły głównie dostawy z Hiszpanii, Danii i Wielkiej Brytanii, a zmalały z Niemiec, Francji i Polski.

 

Ceny jednostkowe wieprzowiny sprowadzanej na rynek chiński zmniejszyły się w obrębie roku o 2%, pomimo sporej zwyżki cen wysyłkowych na rynkach międzynarodowych. Świadczy to m.in. o tym, że do Chin trafiają znaczne ilości produktów o niższej wartości niż na innych rynkach.

 

Łączna wartość importu wieprzowiny do Chin w 2014 r. obniżyła się o 5% do 6,5 mld RMB. Import podrobów zwiększył się minimalnie w obrębie roku, lecz był niższy niż w 2012 r. Ceny jednostkowe wwozu spadły jednak o 7%. Konsumenci z Azji spożywają spore ilości podrobów i części tuszy jak uszy świńskie, na które jest niższy popyt w Ameryce Płn. czy Europie. Chiny pozostaną zatem wartościowym rynkiem zbytu na te produkty.



Tagi:
źródło: